Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Schutting plaatsen: waar moet je op letten?

Een schutting biedt je privacy, een duidelijke afscherming van je erf en enigszins wat bescherming tegen de wind. Voordat je een schutting plaatst, zijn er wel wat dingen die je moet overwegen. Om het je makkelijk te maken, zetten we ze hier voor je op een rijtje.

Wetten, mogelijkheden en kosten

Een burenruzie wil je natuurlijk te allen tijde voorkomen. Daarom is het belangrijk om jezelf van tevoren goed te laten informeren over de wetten en mogelijkheden. Denk in ieder geval aan de volgende zaken:

De erfgrens

Indien je de schutting op de erfgrens afscheiding wilt plaatsen, zul je dit eerst met de buren moeten overleggen. Wanneer je ervoor kiest de afscheiding op je eigen erf te zetten, heb je in principe geen akkoord nodig van de buren.

Overleg met de buren

Hoewel je het recht hebt om een schutting te plaatsen op je erf, is het aan te raden toch met je buren te overleggen. Dit kan onnodige ruzies voorkomen en wie weet, misschien kunnen kosten zelfs wel worden gedeeld! Laat je buren dus tijdig weten wat je van plan bent en sta open voor suggesties. Verwacht je toch problemen te ondervinden, overweeg dan het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering.

De hoogte van de schutting

Per gemeente kan de regelgeving over de maximale hoogte van de schutting verschillen. In de meeste gevallen wordt er bovendien een andere maximaal toegestane hoogte gehandhaafd voor de voortuin dan de achtertuin. Doe hier dus van tevoren goed navraag over bij de gemeente.

Een poort

Bedenk van tevoren of je ook een poort wilt in je schutting. De extra materialen die hiervoor nodig zijn, brengen natuurlijk ook extra kosten met zich mee.

Welke schutting kies je?

Wanneer je de regelgeving onder de loep hebt genomen en de buren zijn geïnformeerd, wordt het tijd om het juiste soort schutting te kiezen. Natuurlijk wil je een afscheiding die stevig staat en extra veiligheid biedt, maar het oog wil ook wat. Ga dus voor een materiaal dat bij de tuin past. Doe ideeën op door het internet af te struinen en houdt je ogen open wanneer je een rondje door de buurt loopt. Hierdoor vergroot je de kans dat je het perfecte materiaal vindt. Daarnaast kun je natuurlijk rechtstreeks op een hovenier afstappen voor meer informatie of een keer een bezoekje brengen aan een tuincentrum. Zoals je zult merken kiezen vele huiseigenaren voor materialen als bamboe, betongaas, composiet, beton en kunststof.

Zelf plaatsen of hulp inroepen van een professional?

Je kunt waarschijnlijk met het grootste gemak een hovenier vinden die met alle plezier jouw schutting wilt komen plaatsen. Toch ben je misschien een beetje huiverig, want wat gaat dat kosten? Natuurlijk kun je zelf je schutting plaatsen als je een beetje handig bent. Ben je niet zo zeker over je eigen kunnen? Overweeg dan toch het inhuren van een hovenier. Hij zal je schutting in een korte tijd op een juiste manier plaatsen zodat je schutting goed stevig staat.