Vind jouw tuincentrum

Tomaten dieven: hoe en wat?

Tomaatjes uit eigen tuin, dat klinkt goed! Misschien is dit voor u de normaalste zaak van de wereld, of misschien begint u net met uw eerste plantje. In beide gevallen kunt u zeker nog wat tips en uitleg gebruiken! Vandaag gaan we het hebben over tomaten dieven.

Wat is dieven?

Dieven heeft in dit geval niets te maken met stelen. Dieven van tomaten is het verwijderen van alle uitgelopen okselknoppen. Een okselknop is een knop in de ruimte tussen de stengel en het blad, de oksel. Zo'n knop ontwikkelt zich tot een nieuwe stengel met bladeren, bloemen en vruchten.

Waarom tomaten dieven?

Het uitlopen van knoppen is op zich geen probleem, maar bij tomaten die u eigenlijk langs een stok wilt opbinden pakt het nadelig uit. U wilt dan namelijk een stevige stengel hebben, die grote trossen tomaten produceert. Daarom is het nodig dat de stengel sterk genoeg is om die trossen van water en voedingsstoffen te voorzien én te ondersteunen. Als u de okselknoppen zou laten zitten, gaat dat ten koste van de kracht van de hoofdtak en worden de trossen tomaten kleiner en zwakken. Daarnaast zou de plant niet meer langs een stok op te binden zijn en wordt het op den duur een grote warboel! Kortom: voor het beste resultaat en de beste tomaten, moet u dieven. 

Waar moet u op letten?

Tomaten dieven is een eenvoudig handigheidje. In de zomer kan het echter zo snel gaan dat u zeker één keer per week een kritisch rondje moet maken. Het risico is, dat u dieven over het hoofd ziet, die na een week alweer stevig en mooi zijn. Weersta dan toch de neiging en snoei hem af, dit is voor het beste resultaat! Let ook op lastige plaatsen zoals de kop en de basis van de plant. 

Veel succes!