Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Tuin beschermen tegen stormschade

De vroege vogels zie je altijd al rond april en mei in de tuin zitten, indien nodig met een dikke jas. Jij houdt misschien ook wel van buiten zitten, maar je kunt huiverig zijn om je tuin al vroeg voorjaarklaar te maken. Wat als je alle bloembakken en tuinmeubels uit de schuur haalt en het begint te stormen? Het Belgische weer kan immers wispelturig zijn. Er zijn een paar maatregelen die je kunt nemen om je tuin tegen een storm te beschermen.

Kies een goede parasol

Je wilt natuurlijk niet vanachter je raam je parasol door de tuin zien rondvliegen. Een parasol die stevig staat is dus een ‘must’. Deze houdt namelijk niet alleen de zon tegen, maar ook de wind. Welk soort parasol je prefereert, is een persoonlijke keuze. Wat wel belangrijk is, is dat de parasolvoet zwaar en stevig is om te voorkomen dat de parasol niet uit balans raakt. Je hebt de keuze uit drie typen parasols: de zweefparasol, de muurparasol en de staande parasol. Heb je een grote tuin? Dan is de zweefparasol misschien wel iets voor jou. Het voordeel van deze parasol is dat deze ‘zweeft’. Je hoeft dus niet je tuinmeubilair strategisch om de parasolvoet heen te plaatsen, waardoor je voldoende ruimte hebt om te zitten.

Winddoek gebruiken

Je kunt ook gebruik maken van een winddoek om je tuin weerbaar te maken tegen harde wind. Een winddoek zal je tegen de zon beschermen, privacy bieden, maar ook de wind weren. Je zult wel een doek moeten kiezen van kwalitatief hoogstaand materiaal en dit moet goed vastgezet worden om te voorkomen dat de wind onder het doek doorschiet.

Natuurlijke schutting

Vele tuinen worden omheind door een houten schutting. Deze houdt echter niet veel wind tegen en een schutting die niet stevig staat, kan zelfs makkelijk omvallen. Wat je tuin beter tegen wind zal beschermen, is een sterke haag. Deze zal minder wind doorlaten dan een houten schutting en daardoor ook je tuin beter beschermen. Bovendien staat zo’n groene omheining hartstikke mooi!

Opstal- en inboedelverzekering

Indien er toch stormschade aan je tuin ontstaat, wat wordt er dan eigenlijk gedekt? In geval je schutting omwaait tijdens een storm waardoor er schade ontstaat aan de schutting zelf, dan kun je een beroep doen op je inboedel- of opstalverzekering. Dit verschilt per verzekeraar. Staat de schutting op de erfscheiding, dan kan het zijn dat je enkel 50 procent vergoed krijgt. De andere 50 procent moet van de verzekering van je buren komen.