Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Tuinieren voor beginners: wat heb je nodig?

Met het voorjaar in aantocht kriebelt het bij menig hobby-hovenier al weer. Voor de nieuw startende thuis-hoveniers is het ook hét moment om de eerste schop in de aarde te zetten. Het voorjaar is bij uitstek geschikt om de tuin aan te pakken. Maar welke tuingereedschappen zijn essentieel om je tuin klaar te maken voor het seizoen? Je leest het in dit artikel.
 

Grasmaaier

Het voorjaar begint eigenlijk pas echt met de geur van vers gemaaid gras. Het eerste essentiële stuk gereedschap op de lijst is dan ook een grasmaaier. Wil je een goede start maken door je tuin aan te pakken? Houkema Tools verkoopt praktisch al het tuingereedschap wat je nodig hebt, voor beginnende en gevorderde tuiniers.
 

Bezem

Het tweede essentiële gereedschap wat je nodig hebt is een bezem. Tuinonderhoud gaat niet zonder rommel te maken. Met een bezem zorg je in korte tijd voor een nette en opgeruimde tuin.
 

Kruiwagen

Wanneer je je tuin grondig aanpakt, komt er een hoop afval vanaf. Denk aan al het onkruid die je uit de tuin plukt, maar ook het gras wat je eerder hebt gemaaid. Om een hoop heen en weer geloop te voorkomen is een kruiwagen de perfecte oplossing.
 

Schop

Een schop mag niet ontbreken in jouw tuingereedschap arsenaal. Het is een multifunctioneel stuk gereedschap die te gebruiken is om kantjes af te steken, grond om te spitten of afval op te scheppen. Je kan dan ook bijna zeggen: zonder schop geen tuinonderhoud.
 

Schoffel

Omspitten met de schop is niet altijd nodig. Als je je tuin regelmatig onderhoud, is alleen schoffelen vaak voldoende. Met een scherpe schoffel snij je nieuw geworteld onkruid makkelijk af waardoor het geen kans krijgt om verder te groeien. Wil je de aarde nog fijner afwerken, kijk dan naar het volgende essentiële stuk tuingereedschap.
 

Hark

Voor de fijnere afwerking van je omgespitte tuin kan je niet zonder een hark. Met dit stuk gereedschap vlak je je tuin uit in een handomdraai. Daarnaast is de hark erg handig om onkruid met lange wortels te scheiden van de aarde.
 

Tuingereedschap

Snoeischaar

Met een snoeischaar knip je kleine takken en stengels van bloemen en planten. Het is belangrijk om een scherpe snoeischaar te gebruiken omdat de takken en bladeren anders rafelen bij het snoeien. Het gevaar is dan dat de tak of plant het niet overleefd.
 

Heggenschaar

Voor een verfijnde en strakke look van je heg en tuin heb je absoluut een heggenschaar nodig. Meestal gebruik je de heggenschaar nadat je met de snoeischaar of takkenschaar in de weer bent geweest. Met de heggenschaar maak je de heg, als je wilt, net zo strak als in de Lego catalogus.
 

Bladhark

De naam doet vermoeden dat het gereedschap alleen in het najaar gebruikt kan worden, aangezien dat de tijd van het jaar is dat bladeren van de bomen vallen. Maar laat je niet misleiden, een bladhark is het hele jaar te gebruiken. Bijvoorbeeld wanneer je het gewiedde onkruid op je gazon hebt verzameld en je het vervolgens bijeen wilt vegen.
 

Hogedrukreiniger

Voor de finishing touch van je tuin is een hogedruk reiniger zeker een aanrader. Een goede hogedrukreiniger maakt je oprit of tuinpad als nieuw. Het beste resultaat bereik je nadat je de stenen eerst hebt gebezemd. Reinig je vervolgens het pad met een hogedrukreiniger, dan is je tuin onherkenbaar!

Bol AlgemeenBol Algemeen