Vind jouw tuincentrum

Wat te doen in de tuin in april?

April is de maand waar nieuw leven in de tuin eindelijk doorbreekt. De planten gaan lekker in bloei en het ruikt fris naar de lente. Dieren worden wakker uit hun winterslaap en vogels maken nestjes. Het tuinseizoen is echt weer begonnen, dus er is genoeg werk te doen!

Het gazon

Controleer uw gazon allereerst op kale of zieke plekken. Steek de lelijke plekken in een vierkant uit en leg een op maat gesneden plag gras in het gat dat is ontstaat. De plekken met grof gras kunnen worden verwijderd en opnieuw worden ingezaaid. Het is ook weer tijd om te gaan maaien. Het gazon kan er na de winter hobbelig uitzien, omdat niet elke grassoort even snel groeit. Er zijn vaak ook verschillen in de kleur groen te zien. Maai vanaf nu het gras eens per maand. Bemesten doet u drie keer in de periode maart t/m september. Heeft u klinkers om uw gazon heen liggen? Knip al het gras dat hier overheen hang weg, zodat het gazon er weer strak uitziet.

[page-break]

Beplanting

Kuipplanten, terrasfruitbomen en andere winterharde bomen die de afgelopen periode binnen hebben gestaan moeten weer langzaam aan de kou gaan wennen. Zet ze regelmatig buiten en haal ze ’s nachts weer naar binnen. Bemesting doet u in april. Planten nemen voedingsstoffen deze maand optimaal op. In bakken met glasplaatje of kamerkasjes kunt u eenjarige, tweejarige of vaste planten voorzaaien. Heeft u dit al gedaan in maart? Dan is het nu tijd om de jonge plantjes te verpotten! Ook heesters en rozen kunt u deze maand planten. Deze staan in de zomer dan volop in bloei!

Vijver

In april schoont u de vijver weer helemaal op. Haal oude resten en dode bladeren van waterplanten uit het water. Verwijder vuil op afstand met behulp van een speciaal schaartje. Zorg daarnaast voor voldoende zuurstof in de vijver. Plaats bijvoorbeeld nieuwe planten.

Snoeien

Het maandelijkse onderhoud komt vanaf nu weer om de hoek kijken en daar hoort dus ook het snoeien van de planten bij. Snoei deze maand hagen, zoals liguster, leyland en taxus. Coniferen moeten regelmatig licht gesnoeid worden, omdat ze anders te breed worden. Knip uitgebloeide bloemen van rozen er regelmatig uit, zodat ze langer en mooier zullen bloeien!