Vind jouw tuincentrum

Tuinplanten van de maand juni: klimfruit

Ooit gehoord van een pluktuin? Dit is een tuin waar allerlei klimfruit groeit, zoals bramen, frambozen, blauwe bessen en druiven. Deze planten groeien omhoog, bijvoorbeeld langs een muur, schutting of rekje. In de voorzomer hebben deze planten prachtige bloesem. Klimfruit is tuinplant van de maand juni!

Ruime keuze klimfruit

Gedurende de zomer vormen de planten vruchten en u kunt dan in de nazomer en herfst genieten van een grote oogst. Het assortiment klimfruit is ruim en divers. De selectie voor juni bestaat uit:

 • Stekellloze braam
 • Framboos
 • Druif
 • Blauwe bes

Door veredeling zijn de planten sterker, productiever en gemakkelijker in onderhoud dan voorheen. Let op de speciale consumentenlabels, zoals 100% Fruit, Fit&Juicy en Big Taste Experience.

[page-break]

Gezonde selectie

Het klimfruit uit de selectie is stuk voor stuk erg gezond. Braam is een verbastering van het oude Germaanse woord bram-bezi. Bramen zijn de Europese oerbessen. Bramen zijn heerlijk om zo van de plant te eten, maar u kunt er ook jam, taart of een smoothie van maken. Bramen schijnen heel goed te zijn voor de gezondheid en zelfs de kans op kanker te verminderen! Blauwe bessen zijn wat groter dan bosbessen. In de herfst verkleurt het blad prachtig vuurrood. Blauwe bessen zijn goed voor hart- en bloedvaten. Frambozen worden ook wel ‘de kaviaar onder het fruit’ genoemd. Mensen door heel Europa zijn er gek op! Ook frambozen schijnen bescherming te bieden tegen kanker. Verder versterken ze het immuunsysteem, zijn ze goed voor hart en bloedvaten en stabiliseren ze de bloedsuikerspiegel. Er wordt ook gezegd dat frambozen helpen om droge ogen te voorkomen. De druif heeft al zo’n 9000 jaar de speciale status als basis van wijn. De plant groeit tegenwoordig ook goed in koelere streken. Druiven schijnen ook weer bescherming te bieden tegen kanker (misschien geldt dit voor fruit in het algemeen?). Verder vermindert de druif allergieklachten, heeft een positief effect op diabetes, beschermt het lichaam tegen straling, helpt alzheimer en nieraandoeningen te voorkomen, is goed voor de huid, verbetert de hartfunctie en helpt tegen migraine.

Weetje: Wist u dat frambozen(thee) menstruatiepijn, misselijkheid tijdens de zwangerschap en pijn tijdens de bevalling kan verhelpen? Vooral de bladeren van de frambozenstruik zijn hier goed voor.

[page-break]

Klimfruit kopen

Wij geven u graag tips bij het kopen van klimfruit:

 • Klimfruit hoort in de maand juni al aardig volgroeid te zijn, ruim in het blad te zitten en bloesem of fruit te dragen.
 • Let op de verhouding tussen pot en plant en natuurlijk op de lengte van het steunmateriaal.
 • Check even of u geen ongedierte ziet. Klimfruit trekt vooral rupsen, slakken, luis, meeldauw en Botrytis aan.

Verzorgingstips

 • Het maakt niet uit of u klimfruit in bakken, potten of de volle grond zet, maar zorg dat het op een zonnige plek staat. Het mag niet donkerder worden dan halfschaduw (behalve in de nacht natuurlijk).
 • Bramen, frambozen en blauwe bessen gedijen het beste in een humusrijke, lichtzure grond. Druif houdt van een grondsoort waar veel kalk inzit.
 • Bij de groei van de vruchten verbruikt klimfruit veel vocht. Houd de kluit daarom goed nat.
 • Zorg ervoor dat uw klimfruit ergens tegenop kan klimmen.
 • In het groeiseizoen hebben de planten elke twee weken plantenvoeding nodig.
 • Snoei klimfruit in de late winter of in het vroege voorjaar.

©Mooiwatplantendoen.nl