Vind jouw tuincentrum

Uitslagen van het grote vogelweekend 2018

Het grote vogelweekend 2018 is een groot succes geworden! Meer dan 33.500 Vlamingen telden de vogels in hun tuin. De resultaten zijn verrassend. We hebben namelijk een nieuwe nummer één…

En de meest getelde vogel is…

In 2017 was de huismus nog de meest getelde vogel in Vlaamse tuinen, maar dit jaar is deze vogel ingehaald en wel door de nummer 5 van vorig jaar. De meest getelde vogel van 2018 is…de koolmees! De koolmees is duidelijk herkenbaar aan zijn gele lijf en zwarte kop. De vogel heeft een zeer gevarieerde zang en kom veel voor in loofbossen. Dat de koolmees ook in grote getalen voorkomt in dorpen en steden is maar weer gebleken. De koolmees broedt vaak in nestkasten en maakt gretig gebruik van bijvoeren in de winter. We hebben deze vogel dus een handje geholpen om aan de top te komen!

Top 3 meest getelde vogels

  1. Koolmees
  2. Huismus
  3. Vink

[page-break]

Overige uitslagen

Dit jaar hebben meer mensen vogels geteld. Er is een stijging te zien van 27% ten opzichte van 2017. In totaal zijn er zo’n 613.179 vogels geteld. De tuin waar de meeste vogelsoorten zijn geteld was dit jaar in Buggenhout. De Putter is terug van weggeweest. Er zijn 2963 Putters geteld.

Slecht nieuws

Helaas is er ook slecht nieuws. De merel doet het namelijk niet heel goed. Dit komt door het usutuvirus. Dit virus is door muggen in Afrika overgedragen op zwaluwen die er niet gevoelig voor zijn. Zwaluwen brachten het over op Europese vogels en zangvogels zijn er wel heel gevoelig voor. Merels en uilen sterven massaal en de merel is dan ook veel minder vaak geteld. Gelukkig kunnen we de merel een handje helpen. Bescherm de nesten (vooral in hagen).

Telt u volgend jaar weer mee? Het Grote Vogelweekend 2019 vindt plaats op 26 en 27 januari 2019.