Vind jouw tuincentrum

Verse kruiden uit uw eigen kruidentuintje! (deel 1)

Er gaat natuurlijk niets boven heerlijk verse kruiden om een gerecht op smaak te maken. De kruiden die te vinden zijn in de supermarkt, zijn lang zo vers niet als wanneer u ze zelf verbouwt in uw eigen kruidentuintje! Er zijn verschillende soorten kruiden die winterhard zijn en daarom prima in uw moestuin buiten verbouwd kunnen worden, maar ook zonder tuin is het mogelijk uw eigen kruiden te groeien. Binnen in potjes doen veel kruidenplantjes het namelijk ook heel goed. Belangrijk is natuurlijk wel dat u ze genoeg water geeft en dat ze genoeg licht krijgen. Verder hebt u niet zoveel ruimte nodig voor een kruidentuin binnen. U kunt de plantjes in de vensterbank zetten, maar ook in een kruidenrek aan de muur hangen.

Zelf zaaien of plantjes kopen

Veel van de kruiden kunt u als zaadjes kopen, maar er zijn ook genoeg kruidenplantjes te vinden in tuincentra. Het maakt niet heel veel uit waar u voor kiest, maar over het algemeen is het moeilijker om zaadjes op te kweken tot een plantje. Voor beginners is het dus makkelijker om een plantje te kopen dan om zaadjes te planten. Daarnaast duurt het natuurlijk langer voordat u kunt profiteren van de heerlijke verse kruiden wanneer u kiest voor zaaien.

Kruidentips voor uw kruidentuintje

Er zijn natuurlijk talloze soorten kruiden die u kunt verbouwen. Hier noemen we een aantal veel gebruikte kruiden, waar u prima mee kunt beginnen. Uw kruidentuin uitbreiden is natuurlijk altijd mogelijk!

Basilicum

Dit kruid is zeer populair in de Italiaanse keuken en natuurlijk een hoofdingrediënt van pesto.

 • Zaaien van basilicum is redelijk makkelijk en gaat sneller wanneer u de pot afdekt of de zaadjes in een afgedekte kweekbak zet (ontkiemen duurt 1-2 weken).
 • Wanneer u een plant koopt is het slim hem meteen in een grotere pot te zetten.
 • Zorg dat de pot een gat in de bodem heeft en geef hem water via een schotel.
 • Zolang basilicum genoeg zon en water heeft groeit deze plant lekker door.

De plant doet het niet zo goed als het koud is en is veelal eenjarig, hoewel hij binnen meer kans heeft om de winter door te komen.

 • Knip bloemen uit de plant om meer blaadjes te krijgen.
 • Pluk alleen de blaadjes, of knip het takje af boven de onderste 2 blaadjes. Op deze manier blijft de plant goed groeien en blaadjes produceren.

Bieslook

Bieslook is familie van de ui, maar heeft een meer verfijnde smaak. De plant is winterhard, maar sterft in de winter bovengronds af wanneer de bieslook in de volle grond staat. In het voorjaar loopt deze meerjarige plant weer uit. In een pot sterft de plant niet af in de winter.

 • Bieslook zaaien is erg makkelijk. Hou de grond vochtig en zorg dat het warmer is dan 25 graden.
 • Deze kruidenplant heeft niet zo veel zon nodig om te groeien.
 • Bieslook vermeerderen kunt u elke 2 jaar doen door de plant te scheuren. Zo zorgt u dat de plant een krachtige groei behoudt.

Zorg dat u de bloemen van deze plant tijdig afknipt (de bloemen hoeft u niet weg te gooien, ze zijn prima eetbaar in bijvoorbeeld salades).

 • Wanneer de bloemen in volle bloei komen remmen ze de smaak en de stengelgroei af.
 • Daarnaast houdt deze plant van een vochtige grond, dus zorg vooral voor voldoende water.

Bieslook gebruikt u alleen vers en knip de stengels af met een scherpe schaar om het sap niet verloren te laten gaan. Hou er wel rekening mee dat bieslook bijen aan kan trekken (meer planten die bijen aantrekken ontdekt u in “De maand van de bij”).

Munt

Munt is een populair kruid voor in de thee, maar u kunt nog veel meer met dit plantje doen. Yoghurt met knoflook en munt is erg lekker! Dit plantje werkt ook goed tegen ontstekingen, misselijkheid en hoofdpijn. Daarnaast schrikt munt muggen en vliegen af met zijn geur (alleen daarom is deze plant al enorm nuttig!).

 • Voor meer kans op slagen doet u meerdere zaadjes in een pot en bedek de aarde zodat deze langer vochtig blijft en zodat de temperatuur gelijk blijft.
 • Is munt eenmaal ontkiemt, dan is deze plant niet te stoppen. Bij voorkeur plant u munt daarom in een pot, in de volle grond kan deze plant uw tuin snel overwoekeren.

Munt houdt van vochtige en voedingsrijke grond en veel zon. Deze plant groeit snel, dus wanneer u een paar takjes afknipt groeit dit snel weer aan.

 • Deze plant is het makkelijkst te vermeerderen door een takje in water in de zon te zetten.
 • Op het moment dat er genoeg wortels aan het takje zitten kunt u deze planten.

Oregano

Oregano is ook een kruid die vaak in de Italiaanse keuken gebruikt wordt, vooral op pizza en in pasta sauzen. Dit kruid is ook bekend onder de naam Marjolein en is uitstekend te combineren met andere mediterrane kruiden. In de Turkse keuken wordt gedroogde oregano vaak gecombineerd met paprikapoeder, kaneel en gedroogde rode peper. Deze kruiden kunnen ook met citroen prima gecombineerd worden.

 • Zaaien is gemakkelijk, de zaadjes hebben licht nodig om te ontkiemen, dus dek ze niet toe met aarde.
 • Het kan even duren voordat oregano ontkiemt, maar met genoeg licht, warmte en zorg dat ze niet uitdrogen.

Er zijn verschillende soorten oregano, sommige zijn winterhard, andere juist niet. De winterharde versie komt het meeste voor. In een moestuin kan deze plant uw bonen behoeden voor bepaalde aantastingen. De jonge blaadjes kunt u plukken voor in het eten.

 • Let er wel op dat verse oregano een sterke smaak heeft, dat is de reden dat veel gerechten werken met gedroogde oregano. U hebt daarom ook niet veel nodig om smaak aan uw gerecht te geven.
 • Voor de winter begint kunt u de takken het beste voor de helft terug snoeien, om in de lente mooie groei te bevorderen. De bloemen kunt u uit de plant knippen om te zorgen dat er meer takjes aan uw plant komen.

Enthousiast over een kruidentuintje?

Als u net zo enthousiast bent over een kruidentuintje als wij, dan raden we u aan om in ons overzicht te kijken waar u al uw benodigdheden kunt kopen! Zo hebben wij een overzicht van plantenrekjes en potten waar u ruime keuze hebt.

We hebben nog meer tips voor kruiden die in uw kruidentuintje niet kunnen ontbreken! Deze zullen we in een volgend artikel bespreken, dus houd onze nieuwsberichten in de gaten!