Vind jouw tuincentrum

Waar moet u op letten bij het kopen van een kerstboom?

Het vertrekken van Sinterklaas is voor velen van ons hét startsein om een kerstboom te kopen. Waar moet u vooral op letten? Wij zetten enkele tips voor het kopen van de ideale echte kerstboom en kunstkerstboom op een rijtje.

Waar moet u op letten bij het kopen van een echte kerstboom?

De juiste hoogte

Meet voor u vertrekt om een kerstboom te gaan kopen de hoogte van uw woonkamer op. Houdt er rekening mee dat u misschien ook een piek op de boom wilt zetten.

Bekende kerstboomdealer

Koop uw boom altijd bij een bekende kerstboomdealer. Lees van te voren eventueel enkele recensies op internet. Het is erg belangrijk dat er continu verse bomen worden aangeleverd en dat de bomen in de schaduw staan. Staan de bomen in het water? Dat is helemaal een pro!

Soort kerstboom

Kies voor de kerstboom die het best bij u past. Een bekende kerstboom is de groene kerstspar. Deze wordt heel veel verkocht. De boom kan na de Kerst goed in de tuin worden geplaatst. Een nadeel van deze spar is dat hij zijn naalden binnen sneller laat vallen. Heeft u geen zin om de hele tijd naalden op te moeten vegen? Kies dan voor de populaire Nordmann-spar. Deze boom is iets duurder, maar kent vele voordelen. De naalden zijn lang, glanzen mooi en prikken niet. Nordmann-sparren zijn mooi vol en hebben wat meer naalden aan hun takken dan de groene kerstspar. Op zoek naar een bijzondere kleur kerstboom? Kies dan voor de blauwspar. Deze heeft namelijk een blauwe gloed. Voor een sierlijk gevormde boom raden we u de Servische spar aan. De blauwspar en de Servische spar zijn erg stevig en verliezen weinig naalden, maar de naalden zijn wel iets scherper. De lekkerst geurende boom is ongetwijfeld de Nobilis. De naalden van deze boom zijn blauw-groen en erg zacht. De boom heeft weinig naaldeverlies.

Kerstboom met of zonder kluit?

Wilt u de kerstboom zo lang mogelijk laten staan en later eventueel overplanten in de tuin? Kies dan voor een boom met kluit of in een pot. Kiest u voor een kerstboom in een standaard? Zorg er dan voor dat u het waterreservoir steeds bij blijft vullen.

[page-break] 

Ziet de boom er vol uit?

Kies nooit voor een kale boom; hier zult u later waarschijnlijk spijt van krijgen. Een mooie, volle kerstboom zorgt voor het mooiste effect!

Controleer de versheid

Controleer de versheid van de boom door hem eens flink door elkaar te schudden. Vallen de naalden er snel af? Dan is de boom al oud en zal hij snel zijn naalden verliezen. U kunt de versheid van een kerstboom ook controleren door aan de onderkant van de stam te voelen. De plek waar deze is afgezaagd hoort plakkerig te zijn.

Stam afzagen

Zaag minstens drie centimeter van de stam af of laat dit doen bij de kerstboomdealer. Hierdoor kan de boom makkelijker water opnemen en blijft dus langer vers.

[page-break] 

Waar moet u op letten bij het kopen van een kunstkerstboom?

Het aantal takken

Takken worden in het geval van een kunstkerstboom vaak aangeduid met ‘tips’. Het aantal tips maakt veel verschil voor de natuurgetrouwheid van een kunstkerstboom. Hoe meer tips, hoe echter de boom lijkt. Koopt u uw kunstkerstboom online? Pas dan op met websites die het aantal tips niet vermelden.

Nét echt

Bent u op zoek naar een kunstkerstboom die net echt lijkt? Ga dan voor een boom waarvan de naalden gemaakt zijn van zowel PVC als PE. PE wordt in een mal gegoten, zodat je nagenoeg een kopie krijg van een echte tak. Deze naalden worden aan de buitenkant geplaatst. De binnenkant van de boom wordt gevuld met PVC naalden, zodat de boom er mooi vol uitziet.

Kleur

Kunstkerstbomen zijn te verkrijgen in diverse groentinten, maar ook in bijvoorbeeld rood, wit of roze. Denk van te voren goed na of deze kleur wel matcht met uw interieur en kerstversiering.  

[page-break] 

Bomen met verlichting

Sommige kunstkerstbomen worden geleverd met verlichting. Let goed op het type verlichting. Wij raden u LED verlichting aan. Welke kleur verlichting vindt u mooi; wit of geel? Dit kan een groot verschil maken voor de sfeer die u neer wilt zetten!

Manier van in elkaar zetten

Niet elke kunstkerstboom wordt op dezelfde manier in elkaar gezet. Denk goed na over wat voor u het beste werkt.

Staande voet

Check ook altijd even of de kunstkerstboom wel inclusief staande voet wordt geleverd.

Brandveilig?

Natuurlijk is veiligheid het belangrijkst. Gelukkig zijn de meeste kunstkerstbomen tegenwoordig CE/KEMA gekeurd voor brandveiligheid, maar het is goed om dit altijd even te checken.