Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wat is een ideale fruitboom voor in je stadstuintje?

Fruitbomen zijn er heus niet alleen voor op de grote landgoederen. Ook in een kleine tuin of in een stadstuin heeft een fruitboom zijn plekje. Wel is het zo dat niet alle fruitbomen voor in de tuin overal even geschikt zijn. De fruitboom moet passen bij de beperkte ruimte, vaak hebben de wortels er minder vrijheid en is er ook sprake van wat meer schaduw. Daartegenover is de fruitboom dan weer vaak beter beschermd tegen vorst en wind, waardoor een fruitboom soms zelfs beter gedijt in een stadstuin dan in een grote tuin.

Laagstam krijgt de voorkeur

De eerste keuze is er natuurlijk een tussen een laagstam en een hoogstam. Het probleem met een hoogstam is dat je er ook echt plaats voor moet hebben. Niet alleen in de hoogte, maar ook in de breedte. Voor je het weet zit je met overhangende takken en klagende buren. Onder de grond is er eveneens meer plaats vereist. Een hoogstam heeft meer vocht nodig en daar gaan de wortels gretig naar op zoek. Een hoogstam snoeien kan in de hoogte een oplossing zijn, maar dat kost veel werk en echt gezond is al dat snoeiwerk niet voor een fruitboom. In een stadstuin krijgt een laagstam dan ook altijd de voorkeur. Een extra voordeel is dat je meteen op armhoogte kan plukken en geen ladder nodig hebt. Eventueel kan je wel nog een fruithaag kiezen, die is in diameter nog net iets smaller dan een laagstam.

Kruisbestuiving of toch maar zelfbestuiving?

Ga je maar één fruitboom in de tuin zetten? Dan moet je even goed nadenken over de bevruchting van je fruitboom. De meeste fruitbomen doen aan kruisbestuiving en dat gaat natuurlijk niet werken als je boom daar in zijn eentje staat te blinken. Als je buurman reeds een fruitboom heeft, kan je je fruitboom daar wel op aanpassen. Dan kies je dezelfde fruitsoort maar een ander fruitras zodat ze elkaar lekker kunnen bestuiven. Geen fruitbomen te bekennen? Dan kan je ook kiezen voor een zelfbestuivende fruitboom. Een zelfbestuivende fruitboom is in staat om zich met het eigen stuifmeel te bevruchten. Een voorbeeld daarvan is de Queen Victoria-pruimenboom die ook nog eens een grote opbrengst heeft.

Kiezen in functie van het licht

Heb je veel schaduw van je huis of buren? Dan heeft dat natuurlijk invloed op je keuze. Voor bijvoorbeeld abrikozen of nectarines heb je altijd een warme en zonnige plek nodig. Als je meer schaduw in je tuin hebt, kies je beter voor een appel- of perenboom. Onthoud wel dat de zon ook invloed heeft op de smaak van het fruit. Fruit wordt zoeter als de boom meer zonlicht krijgt. Denk dus niet alleen na over welke fruitboom je gaat planten, maar ook over waar je de fruitboom neerpoot. Wat ook kan helpen is wat blad weg te knippen zodat de fruitboom toch meer zonlicht krijgt. Overdrijf hier echter niet in want daar zou je de fruitboom zeker geen plezier mee doen.

Een fruitboom in een pot

Ten slotte hoef je niet per se een fruitboom in de tuin te planten. Er zijn ook patiofruitbomen ofwel fruitbomen speciaal voor in een pot op een binnenplaats. Ze hebben dan wel veel water en verzorging nodig, maar in principe kan je dus een fruitboom op je balkon houden. Dergelijke fruitbomen houd je bovendien ook makkelijker in toom omdat ze zich aanpassen aan de grootte van de pot. Ook hier houd je bij je keuze uiteraard ook rekening met het invallende zonlicht.

Bol AlgemeenBol Algemeen