Vind jouw tuincentrum

Wat te doen in de tuin in maart?

Het is weer maart en dat betekent dat de temperaturen eindelijk weer omhoog gaan. De lente komt er aan! Heeft u ook zo’n last van lentekriebels? Dit betekent ook dat het weer tijd is om de handen uit de mouwen te steken in de tuin! Wat valt er deze maand allemaal te doen?

Gazon

Om in de zomer heerlijk te kunnen genieten van een gezonde frisgroene grasmaat, moet u in maart beginnen met de voorbereidingen. Werk de volgende checklist af:

  • Door mossen en andere grassen is er een viltlaag ontstaan onder het gazon. Haal deze weg met een hark. Zo geeft u het gras de ruimte om verder te groeien.
  • Het is ook weer tijd om te verticuteren. Doe dit met een verticuteerhark of grasprikker. Zo maakt u het gras weer luchtig. Strooi er daarna een mengel van compost en zand overheen.
  • Start met het maandelijks bemesten van uw gazon.
  • Vanaf nu tot in de herfst kunt u gas zaaien. In de zomer kunt u beter even niet zaaien in verband met het warme weer.

[page-break]

Wat doet u deze maand met de tuinplanten?

Maart is dé maand om hagen, heesters en bomen met blote wortel te verplanten. Dit heeft te maken met het feit dat er nog weinig bladgroei is.  Bescherm uw plantenbedden en kiemende zaden met netten tegen vogels. Verwijder uitgebloeide narcissen zo snel mogelijk, want deze zullen veel energie van de andere planten vragen door de vorming van zaaddozen. U kuipplanten hebben natuurlijk de hele winter binnen gestaan. Laat ze af en toe alvast wennen door ze buiten te zetten of door een raam open te zetten.

De vijver

Als het water 10 graden of warmer is, mogen de vissen al een beetje voedsel krijgen. Pas op dat u niet te veel geeft, want voedsel dat blijft liggen zal algengroei bevorderen. Controleer uw vissen op eventuele ziekteverschijnselen. In de winter is de conditie van uw vissen achteruit gegaan. Zorg er ook voor dat uw vissen voldoende zuurstof hebben, dit zal vissterfte in maart en april voorkomen. De waterplanten en algen beginnen weer uit te lopen en het is nu belangrijk om de afgestorven plantendelen van het vorige jaar te verwijderen. Verwijder ook al het bodemvuil, want hierdoor kan de bodem verzuren.

[page-break]

 Wat te snoeien in de tuin?

Deze maand snoeit u:

  • De klimrozen. Snoei de zijtakken flink terug, maar blij af van de hoofdtakken. Hier mag u alleen aankomen bij het  verjongen van oude klimrozen.
  • Knotwilgen; tot half maart mag u deze terugsnoeien.
  • Dorre delen van de vaste beplanting. Knip deze af met een heggenschaar. Laat deze stukken op de grond liggen als compost.
  • De klimop. Snoei deze weer mooi in vorm.
  • Snoei uw kuipplanten vrij diep in, zodat deze weer prachtig gaan bloeien en vertakken.