Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Welk zwemparadijs kan jouw tuin goed gebruiken?

Er bestaan verschillende soorten zwembaden en je hoeft ook niet meteen aan de dure exemplaren te denken. De vraag is vooral waar je naar op zoek bent. Voor de een zal een klein opblaaszwembadje volstaan, terwijl een ander liever een zelfreinigend zwembad met een eigen automatische chloorinstallatie heeft.

Opblaas- en opbouwzwembad

Wanneer het enkel draait om afkoeling of wat plezier voor de kinderen, zal een opblaaszwembad wel volstaan. Je kent het wel: zo'n rond zwembad dat je even opblaast of plaatst wanneer het weer je goed gezind is en dat je nadien weer even eenvoudig afbreekt. Handig, want in België hebben we vaak nogal koude en natte zomers en eigenlijk beleef je maar een beperkt deel van het jaar plezier aan je zwembad. Dan is zo'n groot en duur zwembad misschien niet logisch.

Dat blauwe plastic vindt niet iedereen even mooi en voor de grotere kinderen onder ons is het een tikkeltje te klein. Dan kan je ook kiezen voor een inbouw- of opbouw zwembad. Zo'n opbouw zwembad kan je vaak heel mooi in je tuin integreren en kan perfect aansluiten bij je houten omheining. Natuurlijk behoren ook graniet- of mozaïekbekleding tot de mogelijkheden.

Zwemkanaal

Wil je vooral baantjes zwemmen? Dan hoef je niet automatisch voor het allergrootste zwembad te kiezen. Er zijn namelijk ook zwemkanalen. Ze zijn heel smal en hebben toch alle snufjes, zoals onderwaterverlichting, sierinspuiters en waterzuivering. Zo'n zwemkanaal is ook een goede oplossing voor wie wat minder plaats in de tuin heeft. Wanneer je wel voldoende plaats hebt, kan er een extra lang zwemkanaal worden aangelegd. Hierdoor trek je langere baantjes en kan je intensiever trainen. Ook zo'n zwemkanaal werk je eenvoudig af met kiezelsteentjes en enkele mooie tuinplanten.

Zwemspa

Als je een kleine tuin hebt, kan je ook kiezen voor een zwemspa. Dit is een combinatie van een zwembad en een spa en is flink compacter dan een klassiek zwembad. Het werkt op basis van een tegenstroominstallatie waardoor je kan zwemmen zonder dat je echt vooruitgaat. Je kan het vergelijken met een loopband waarmee je kilometers kan lopen zonder dat je een piste in de tuin moet aanleggen. Niet alleen is een zwemspa compacter, maar bovendien is het ook voordeliger in aanschaf en gebruik.

Zwemvijver

Verder kan ook een zwemvijver of een natuurzwembad een goede keuze zijn. Dit is een tuinvijver die voldoende groot en diep is om erin te zwemmen. Het water blijft dankzij het biologisch zuiveringssysteem, een filtergedeelte met poreuze stenen, proper en er is geen chloorinstallatie nodig. Bovendien is het een meer ecologische keuze, ligt het prijskaartje lager en heeft het minder onderhoud nodig. Toch heeft een zwemvijver ook nadelen. Zo vindt niet iedereen het leuk om te zwemmen tussen de kikkers en het water kan nooit zo warm zijn als bij een klassiek zwembad. Eenmaal je de watertemperatuur tot boven de 26°C laat stijgen, daalt de zuurstofhoeveelheid en gaan je planten dood.

Zelfreinigend zwembad

Ten slotte is er het klassiek zelfreinigend zwembad dat een echt vakantiegevoel met zich meebrengt. Je kan erin plonzen, maar ook baantjes trekken en het is ook ideaal bij tuinfeestjes. Daarnaast heb je geen last van diertjes in het water en genieten koukleumen dan weer van het warme water dankzij het gebruik van een warmtepomp. Er is heel wat keuzevrijheid en voordelen zijn er zeker. Daartegenover staat een belangrijk nadeel en dat is het hoge prijskaartje, zowel wat de aanschaf als het onderhoud betreft.

Foto bron: https://unsplash.com/photos/oGmf8o53LeE