Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wespen in je tuin: hoe roep je die een halt toe?

Zodra de eerste zonnestralen fel gaan schijnen en iedereen geniet van tuin of park, komen de wespen. Die storten zich op alles wat zoet smaakt of ruikt en je kunt maar amper aan ze ontkomen. Wat je moet doen als er een wespennest in jouw tuin hangt? Namens de expert van Beestjes Kwijt België mogen wij zeer nuttige tips uitdelen!

Waar vind je een wespennest?

Wespennesten kunnen op verschillende plekken gebouwd worden in een tuin, maar je kunt ook last hebben van wespen in de tuin als deze een nest in je huis hebben gemaakt. Met de volgende aanwijzingen kun je een nest mogelijk al zelf opsporen. Doe je dit overigens in het voorjaar, dan is een wespennest nog niet zo groot en zou je deze zelfs eigenhandig kunnen verwijderen.

  1. Controleer beschutte plaatsen zoals zolders, schuren, tuinhuisjes en dakranden.
  2. Controleer op kegelvormige hoopjes zand in je tuin. Want wie weet heb je last van graafwespen?
  3. Observeer de wespen. Volgen ze een bepaalde vliegroute? Als je ziet waar de wespen vandaan komen, kun je het nest misschien nog makkelijker vinden. 

Wespen kunnen hun nesten ook in spouwmuren bouwen en die zijn veel lastiger vindbaar. Je merkt er dan ook pas iets van als er ineens veel wespen in je woning rondvliegen. Zelf het wespennest verwijderen is dan ook heel lastig, want het nest wordt omgeven door muren. Kun je geen nest vinden? Dan is het te allen tijde erg verstandig om een professionele bestrijder aan te spreken voor hulp en advies!

Is het nochtans wel verstandig om zelf een wespennest te verwijderen?

Nee. Wespen kunnen zich namelijk dwars door hun nest boren als dit nest wordt aangevallen. Op een nest slaan? Dan kun je een aanval verwachten. Hetzelfde geldt voor degenen die een nest proberen te verdrinken of te verbranden. Iets minder gevaarlijk is het verwijderen van een wespennest in het voorjaar: het nest is dan nog niet heel groot.

Maar wat als er toch veel wespen in de tuin vliegen?

In juli en augustus is een wespennest meestal uitgegroeid en gaan de werksters op zoek naar voedsel. Alle lekkernijen op je tuintafel worden dan geplunderd. Nog onfortuinlijker is als de wespen ook mensen en dieren gaan steken, maar dat doen ze alleen als ze zich bedreigd voelen. Naar de wespen slaan is dus geen optie: rustig blijven zitten als een wesp om je heen vliegt is beter! Tegelijkertijd kun je de wespen wel ‘ontmoedigen’ door uitgestald eten en drinken goed af te dekken. En zorg ervoor dat er nergens tuinafval ligt, zoals rot fruit, want die trekken heel snel wespen aan!

Hulp gewenst bij wespen in de tuin?

De natuur haar beloop laten: dat kan niet altijd. Zeker niet als er veel wespen in de tuin vliegen. En zeker niet als die wespen voortdurend op je kinderen of huisdieren afkomen. Of op een persoon met een wespenallergie… Twijfel dan ook niet om direct een ervaren wespenbestrijder in te schakelen via Beestjes Kwijt België. Je krijgt dan hulp en advies van een erkend en lokale vakman. Een wespenvrije tuin? Na je eerste telefoontje kan dit binnen drie dagen een feit zijn!