Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wintersfeer in de tuin: Hoe maak je het gezellig?

In de winter zien terrassen er vaak nogal treurig en saai uit. Toch is het helemaal niet moeilijk om met een paar middelen snel een geweldige winterse flair in de tuin te toveren.

Zeker nu het WK voetbal in de winter plaatsvindt en de wedstrijden in de buitenlucht kijken dus niet vanzelfsprekend is, is het natuurlijk bijzonder leuk en spannend als je jouw tuin in een winterse sfeer kunt onderdompelen zodat je met vrienden en familie kan genieten van het einde van het WK. Samen zouden jullie dan hier wedden op sport (<< Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+) kunnen plaatsen en de spelen nog spannender maken.

Heb je nog suggesties nodig? Zo kan je Winter Wonderland in je eigen tuin creëren. We hebben de beste tips voor je verzameld!

De tuin - een uitnodigende plek, zelfs in de winter

Gewoonlijk worden de terrasmeubelen voor de winter overdekt en alle versieringen voor de winter opgeborgen. In plaats van een uitnodigend terras is het resultaat een sombere, onaantrekkelijke plek. Maar er is een andere manier.

Zelfs in de winter kunnen het terras en de tuin een plaats van welzijn zijn. Tegenwoordig zijn de meeste tuinmeubelen ook geschikt voor gebruik in de winter. Tuinmeubelen van aluminium en roestvrij staal roesten bijvoorbeeld niet en kunnen zonder problemen de winter doorkomen. Maar polyrattan overleeft de winter ook zonder schade. Het is echter belangrijk dat het meubilair niet alleen is voorzien van kussens, maar dat er ook gezellige dekens zijn om je in te wikkelen. Zo ontstaat in een handomdraai een uitnodigende zithoek. Overdag nodigt het terras je bijvoorbeeld uit om ook bij koude temperaturen buiten van de zonnestralen te genieten. Als alles nu ook nog voorzien is van de juiste verlichting, dan nodigt de tuin uit om er vooral 's avonds te genieten van een glühwein of een lekkere warme thee.

Wintertuin

Een open haard zorgt niet alleen voor warmte, maar ook voor een romantische sfeer

Ondertussen zijn haarden in de zomer al erg populair, maar ze nodigen natuurlijk ook uit tot vertoeven in de wintertuin. Het wordt echt gezellig als je de open haard gebruikt om stokbrood of marshmallows te bereiden. Maar ook als je gewoon wilt genieten van het laaiende vuur, zijn vuurschalen ideaal omdat ze een echte blikvanger zijn. Gewikkeld in dekens, met een lekker warm drankje in de hand, staat niets een heerlijk avondje in de winterse tuin in de weg.

Je kunt niet zonder licht

Gezellig meubilair en een haardvuur zijn natuurlijk geweldige ingrediënten voor een mooie sfeer, maar zonder de juiste verlichting is er gewoon geen echte flair. De tuin wordt pas echt een blikvanger als hij goed verlicht is.

Het wordt immers heel vroeg donker. Lantaarns, lampionnen en sprookjesverlichting zorgen snel voor de gewenste flair. Vooral in de kersttijd zijn een paar sprookjeslampjes vaak genoeg, die nu in de bladloze struiken en bomen zijn gedrapeerd. Maar natuurlijk doen feeënlampjes die het hele jaar door worden gebruikt het hier ook goed.

Ook lantaarns en winterlichtjes zorgen voor een bijzondere sfeer en een magische, winterse uitstraling. Ze dompelen de tuin onmiddellijk onder in een winter wonderland.

Zowel de tuin als het terras kunnen in een handomdraai een sfeervolle gloed krijgen. Lantaarns die in de winter worden gebruikt, moeten echter aan de bovenkant worden gesloten, anders kan het binnen regenen of sneeuwen. Een van de redenen waarom een bezoek aan een kerstmarkt zo populair is, is dat je betoverd wordt door de onwerkelijke gloed van de lichtjes, maar dat kan ook in de tuin.

In de kersttijd is het ook een goed idee om verschillende verlichte voorwerpen te gebruiken, zoals fonkelende feeënlichtjes, verlichte zuurstokken en nog veel meer. Opblaasbare en verlichte kerst- of sneeuwpoppen zijn ook in tuinen te vinden. Iedereen moet beslissen wat het beste bij hem past.

Winterharde planten zorgen voor kleurenpracht

Voor de perfecte winterflair in de tuin mogen echter de passende planten niet ontbreken, die er meteen voor zorgen dat de troosteloosheid van het terras en uit de tuin wordt verdreven. Deze planten moeten natuurlijk geschikt voor de winter zijn. Vaak wordt aangenomen dat deze planten uitsluitend groenblijvend zijn, maar dat is helemaal niet waar.

Er zijn planten die voor mooie kleuraccenten kunnen zorgen. De winterheide zorgt bijvoorbeeld voor prachtige kleur in de tuin. Hij bloeit zowel in delicaat roze als in sterk wit of violet. Met zijn dieprode bessen vormt de dwergmispel ook een betoverend en kleurrijk accent in de tuin. Dit is ook een bijzonder onderhoudsvriendelijke plant.

Maar ook groenblijvende planten zoals buxus zijn ideaal voor het terras. Het is echter belangrijk dat ze in grote en winterharde bakken worden geplant, omdat ze gemakkelijk temperaturen onder nul kunnen verdragen.

Sparrengroen overwinteren

In de winter worden dennenbomen vaak gebruikt om planten te bedekken en te beschermen tegen vorst. Men beseft echter niet dat sparrengroen perfect geschikt is om een mooie en zeer romantische kerstversiering op het terras te maken. In principe is het hetzelfde als met Kerstmis, maar als het de hele winter als decoratie moet dienen, en niet alleen tijdens de feestdagen, dan doe je het gewoon zonder kerstman en kerstballen. Hier worden eerder typische wintermaterialen gebruikt. Deze omvatten sterren, noten, sneeuwpoppen en natuurlijk lichtjes.

Maar je kunt ook materialen uit de natuur gebruiken. Vooral op het sparrengroen zorgen de rode bessen van de dwergmispel voor een magische kleurenpracht. Even ingenieus is het gebruik van vuurdoorn met zijn oranje bessen. Deze materialen kunnen gemakkelijk worden gebruikt om een krans of een mooi bloemstuk te maken. Als je echter niet van ontwerpen houdt, kan je het sparrengroen gewoon in een vorstvrije pot doen en het versieren. Een lichtsnoer mag hier niet ontbreken. Het schept meteen een heerlijke winterse sfeer.

De tuin ook in de winter gebruiken

Er is niet veel voor nodig om het terras en de tuin ook in de winter tot een echte blikvanger te maken en beide ook in het koude seizoen bruikbaar en gezellig te maken. Zo gezellig ingericht en uitgerust is de tuin ook heel uitnodigend voor winterbarbecues. Tegenwoordig hebben veel huishoudens een gas barbecue, wat het natuurlijk bijzonder gemakkelijk maakt om lekkere hapjes te bakken. Je kan natuurlijk ook een houtskoolbarbecue gebruiken, maar dan moet je meer geduld hebben tot de houtskool de juiste hitte heeft ontwikkeld. Dus niets staat een geweldig evenement in je eigen tuin in de weg.

Bol AlgemeenBol Algemeen