Vind jouw tuincentrum

Woonplant van de maand september: vlinderorchidee

De vlinderorchidee is immens populair en daarom is deze plant woonplant van de maand geworden! De bloemen van deze orchidee hebben de vorm van een vlinder en daar heeft de plant zijn naam aan te danken. De orchidee is een van de ‘schoonst’ gekweekte woonplanten. De harde bladeren en stevige bloemen zijn namelijk niet aantrekkelijk voor insecten en daarom zijn er maar weinig bestrijdingsmiddelen nodig. U kunt wel acht weken lang genieten van de prachtige kleuren van de orchidee!

Waar komt de orchidee vandaan?

De vlinderorchidee komt oorspronkelijk uit het tropisch regenwoud. Daar groeit de plant op bomen en takken. Dit is ook de reden dat we hem nooit in aarde planten. De orchidee onttrekt geen voedsel aan deze bomen en valt om deze reden onder de Epifyten. Hierdoor heeft de plant ook maar weinig water nodig.

Verzorgingstips voor de vlinderorchidee

  • Zet de vlinderorchidee op een lichte plaats.
  • Geef de plant eens per week water. U kunt hem dan het best in een dompelbadje zetten.
  • De ideale temperatuur voor de orchidee is 18-22 °C.
  • Voeg twee keer per maand speciale voeding voor orchideeën toe.

Ruime keuze vlinderorchideeën

Er bestaan verschillende variaties vlinderorchideeën. De meeste soorten zijn tweetakkers en hebben verschillende bloem- en lipkleuren. Er bestaan roze, paarse, gele, witte, maar nu ook blauwe orchideeën. De gespikkelde soorten zijn ook erg geliefd. Er komen nog steed nieuwe variaties bij, zoals: wave, meanderend, cascade, hangend kruipend of single (deze hebben één bloem per plant).