Vind jouw tuincentrum

Woonplant van de maand: Winterbloeiers

Deze week is er niet één woonplant van de maand; een groepje planten mag deze titel dragen: de winterbloeiers! Deze planten zijn ideaal om in het voorjaar in huis te halen, als het buiten nog grauw en kaal is. Zorg alvast voor geur en kleur in huis. Winterbloeiers halen u uit uw winterdip!

Prachtige winterbloeiers

Wij hebben een aantal prachtige winterbloeiers voor u op een rijtje gezet:

  • Primula obconia
  • Asbloem (senecio)
  • Witte jasmijn (jasminium)

Al deze planten zijn gemakkelijk in onderhoud en speciaal gekweekt om ook naar buiten te kunnen, wanneer de temperatuur boven 10 °C is.

[page-break]

Primula

Primula komt oorspronkelijk uit de Europese Alpen. Hier groeien zo’n vijftien soorten van deze plant in het wild. U vindt primula’s met vrolijke roze, witte, paarse, lila en blauwe bloemen. Er komen steeds meer kleuren variëteiten bij.

Asbloem

Asbloem is vanuit Australië, Nieuw-Zeeland en de Canarische eilanden naar Nederland gekomen. Ze dankt haar naam aan haar groene blaadjes met aan de onderkant donzig grijs. De bloemen van deze plant zijn wit, blauw, lila, paars, roze of rood en er zijn ook tweekleurige variëteiten!

[page-break]

Jasmijn

Jasmijn is een subtropisch klimaat gewend, want de plant komt oorspronkelijk uit de gematigde streken van Azië, maar overleeft ook prima in uw woonkamer. Zorg wel voor voldoende warmte en vocht. Jasmijn is een sierlijk struikje met mooie stervormige witte bloemen en donkergroen blad. De plant ruikt heerlijk en wikkelt, klimt en slingert zich overal omheen.

Tips bij het kopen van winterbloeiers

Waar let u op als u winterbloeiers gaat kopen? Voel allereerst even aan de kluit. Is deze voldoende vochtig? Slaphangend blad wijst op uitdroging. Controleer ook de knoppen. In de ideale situatie is er al wat kleur te zien; dan is de plant mooi rijp. De bladeren van primula en asbloem horen mooi en egaal te zijn en jasmijn hoort dichte ranken met veel knoppen te hebben. Als laatste is het belangrijk dat de planten niet ziek zijn. Let daarom op mineervlieg, bladluis en Botrytis.

[page-break]

Verzorging van winterbloeiers

Winterbloeiers zijn gemakkelijk te verzorgen. Wij geven u graag enkele tips:

  • Zet winterbloeiers niet in de volle zon; ze staan graag licht en koel.
  • De kluit mag licht vochtig zijn, maar niet nat.
  • Voeg eens in de twee weken wat plantenvoeding toe.
  • Pluk uitgebloeide bloemetjes weg.

Zet uw winterbloeiers leuk neer

Door uw winterbloeiers op een leuke manier neer te zetten, komen ze nog meer tot hun recht. Maak ze bijvoorbeeld in groepjes op in schalen. U kunt ze ook in brede rijen op een tafel of vensterbank zetten. Jasmijn kan ook heel goed worden opgehangen. 

©Mooiwatplantendoen.nl