Vind jouw tuincentrum

Woonplanten van de maand maart: voorjaarsbrengers

Maart is dé maand om de lente in huis te halen end at doet u met bol-op-pot-planten; oftewel de voorjaarsbrengers. Deze planten zijn gemakkelijk te verzorgen en bloeien gegarandeerd. Zelfs een enkele narcis brengt al zoveel energie in huis!

Soorten voorjaarsbrengers

Voor welke voorjaarsbloeiers gaat u dit jaar. Wij hebben er vijf voor u geselecteerd:

  • Narcis
  • Blauwe en witte druifjes
  • Tulpen
  • Hyacinten
  • Kivietsbloemen of keizerskronen

Deze planten komen in het warme huisklimaat snel tot een stralende bloei. Kwekers stellen deze bollen al bloot aan koude én warme periodes en zo worden de bollen geactiveerd. Voorjaarbrengers leveren dan al bloemen als het daar eigenlijk nog te vroeg voor is.

[page-break]

Voorjaarsbrengers kopen

Wat voor voorjaarsbrengers zijn er zoal te koop in de tuincentra? Tulpen-op-pot zijn verkrijgbaar van speciale botanische soorten die kort en klein blijven tot prachtige cultivars met verschillende bloemvormen. Tulpen zijn een- of meerkleurig en kunnen gevlamd of gestreept zijn. Hyacint is verkrijgbaar in roze, wit en blauw, maar er zijn ook nieuwe tinten gekweekt, zoals purper, zalm en zachtgeel. Narcissen koopt u in het geel en wit, maar de tweekleurige narcissen met zalm en oranje zijn in opkomst. Blauwe druif komt zeker niet alleen in het blauw voor. De druifvormige bloemetjes kleuren tegenwoordig ook wit, lila, paars en roze. Kivietsbloemen danken hun naam aan de spikkels op de bloemen die als een eitje aan de stengels hangen. De bloemen zijn sterk geurend.

[page-break]

Waar let u op bij de inkoop van voorjaarsbrengers?

Controleer altijd of de planten vrij zijn van ziekten en plagen. Grotere bollen leveren de meeste én grootste bloemen op en zijn van een betere kwaliteit dan kleine bollen. Een voorjaarsbrenger moet altijd goed geworteld zijn; de bol mag niet los op de pot liggen. Als de knoppen of bladpunten verdroogd zijn, hebben de bollen te weinig vocht gekregen bij de teelt. Schimmel op de bollen wijst juist weer op te veel vocht. Een goed ontwikkelde knop die al iets aan kleur toont, heeft de beste kansen om mooi uit te komen. 

[page-break]

Verzorgingstips

Bewaar de voorjaarsbrengers koel, dan zullen ze langer bloeien. Geef regelmatig water, maar niet te veel, want dan gaat de bol rotten. Plantenvoeding is niet nodig, want dit zit al in de bol zelf.