Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

5 tips voor een onderhoudsarme en zorgeloze tuin

Lisa Garden op 03-07-2024

Een zorgeloze tuin betekent vooral een tuin die weinig onderhoud vergt, zodat je je daar geen zorgen over hoeft te maken. Het is belangrijk om reeds bij het ontwerp goed na te denken over een onderhoudsarme tuin, want de inrichting speelt hierbij een grote rol. Daarnaast kan technologie helpen om verschillende taken uit handen te nemen en de tuin in een optimale staat te houden. Hieronder volgen enkele tips om een tuin te creëren die er altijd verzorgd uitziet zonder dat het veel moeite kost.

1. Gebruik een robotmaaier

Een robotmaaier is een innovatieve oplossing die veel tijd helpt te besparen. Dit apparaat maait zelfstandig het gras, waardoor je niet meer zelf het gras dient af te rijden. Robotmaaiers zijn programmeerbaar en kunnen zodanig ingesteld worden dat ze op specifieke tijden maaien. Dankzij de aanwezige sensoren navigeren ze moeiteloos om obstakels heen, waardoor ze veilig en efficiënt werken. Bovendien keren ze automatisch terug naar hun oplaadstation wanneer de batterij bijna leeg is. Door het gras regelmatig op een constante lengte te houden, blijft het gazon gezond en onkruidvrij. De robotmaaier werkt geruisloos en is een milieuvriendelijke optie, aangezien hij op elektriciteit werkt in plaats van benzine.

2. Installatie van een beregeningssysteem

Een beregeningssysteem is ideaal voor wie niet dagelijks bezig wil zijn met het besproeien van de tuin. Deze systemen, zoals die van Wilkon, zorgen ervoor dat elke plant precies de juiste hoeveelheid water krijgt. Een goed ontworpen beregeningsinstallatie kan worden ingesteld op vaste sproeitijden en houdt zelfs rekening met de weersomstandigheden. Hierdoor wordt het (regen)water efficiënt gebruikt en voorkom je verspilling. Moderne beregeningssystemen zijn grotendeels onzichtbaar in de tuin aanwezig, met sproeiers die alleen zichtbaar worden tijdens het besproeien. Ook visueel is het dus een goede keuze.

3. Kies voor bodembedekkers

Bodembedekkers zijn planten die de grond volledig bedekken en daarmee de groei van onkruid tegengaan. Ze houden vocht vast en beschermen de bodem tegen erosie. Populaire bodembedekkers zijn houtsnippers en cacaodoppen, maar er zijn ook diverse laaggroeiende planten die hiervoor kunnen worden gebruikt. Ze geven de tuin een verzorgde uitstraling en vergen weinig onderhoud. Door bodembedekkers te gebruiken, wordt de noodzaak om regelmatig te wieden en de grond te bewerken aanzienlijk verminderd. Dit maakt het onderhoud van de tuin een stuk eenvoudiger en minder tijdrovend.

4. Gebruik vaste planten

Vaste planten komen elk jaar terug en vereisen minder zorg dan eenjarige planten die elk seizoen opnieuw geplant of gezaaid moeten worden. Vaste planten bieden het hele jaar door structuur en kleur aan de tuin, waardoor er voor onkruid minder ruimte is om te groeien. Populaire vaste planten zijn lavendel, salvia en hartlelie. Deze planten zijn niet alleen mooi, maar ook bestand tegen verschillende weersomstandigheden, wat zorgt voor een stabiele en aantrekkelijke tuin zonder veel onderhoud.

5. Creëer schaduwrijke plekken

Schaduwrijke plekken in de tuin helpen om de behoefte aan water te verminderen en bieden meteen ook een koele plek voor ontspanning. Bomen, pergola's en klimplanten kunnen strategisch geplaatst worden om natuurlijke schaduw te creëren. Dit beschermt gevoelige planten tegen de brandende zon en verlaagt de temperatuur in de tuin, wat vooral tijdens warme zomerdagen prettig is.