Vind jouw tuincentrum

Afgevallen bladeren: opruimen of niet?

De één houdt van het gekraak van verdorde bladeren onder de voeten, terwijl de ander juist de hele dag gestrest loopt te vegen. Nergens voor nodig! Wij vertellen u op welke plaatsen in de tuin het écht nodig is om te vegen en waarom bomen hun bladeren eigenlijk loslaten.

Waarom verliezen bomen eigenlijk hun bladeren?

Bladverlies komt meestal alleen voor bij loofbomen en dit gebeurt in oktober en november. Bomen laten hun bladeren vooral los om uitdroging tegen te gaan. Zij nemen namelijk water op via de wortelen en dit verdampt weer langs het blad. In de winter is het voor de boom echter niet meer zo gemakkelijk om water op te nemen. Het water in de grond is dan namelijk vaak bevroren. Om niet uit te drogen laten bomen hun bladeren dan los.  

[page-break]

Op deze plaatsen in uw tuin kunt u afgevallen blad laten liggen

Laat afgevallen blad onder en tussen struiken en bloemen gerust liggen. Hierdoor worden de planten beschermd tijdens koude periodes én u zorgt voor een schuilplaats voor dieren in de tuin, zoals egels en muizen. De bladlaag mag nooit dikker worden dan tien centimeter, omdat er dan geen lucht meer bij de bodem kan. Let wanneer u besluit om wat bladeren weg te halen altijd goed op of er geen dieren in zitten.

[page-break]

Op deze plaatsen in uw tuin moet u afgevallen blad verwijderen

Helaas zijn er toch wat meer plaatsen in uw tuin waar u afgevallen blad wél moet verwijderen. De bladeren die op uw gazon vallen, kunnen door gebrek aan licht tot kale plekken in uw gazon leiden. Een paar kleine blaadjes kunt u uiteraard gewoon laten liggen. Daarnaast is het erg belangrijk om afgevallen blad uit uw vijver te verwijderen. Als de bladeren gaan rotten, kan dit zeer nadelig uitpakken voor de waterkwaliteit en uw vissen en waterplanten. Ook blokkeren de bladeren het licht. De derde plaats die maar beter bladvrij kan zijn, is uw terras of tuinpad. Als de bladeren nat zijn en aan elkaar plakken, ontstaat een vettige laag die u lelijk kan laten uitglijden. Om veiligheidsredenen is het dus maar beter om afgevallen blad op deze plaatsen te verwijderen.

[page-break]

Dit kunt u doen met afgevallen bladeren

U zult jammer genoeg toch flink moeten gaan vegen deze herfst, maar u kunt de afgevallen bladeren gelukkig wel nuttig gebruiken. Gebruik de bladeren bijvoorbeeld om in de winter planten die niet goed tegen kou kunnen af te dekken. Een tweede optie is om de afgevallen bladeren tot compost te vermalen. Veel bladblazers hebben een functie om het blad te mulchen, oftewel heel fijn te malen. Dit mengsel kan tussen planten in de bodem worden verwerkt en zal daar verder worden afgebroken tot compost.