Vind jouw tuincentrum

Alles over kuipplanten

Nu het weer wat kouder begint te worden, is het tijd om de kuipplanten naar binnen te halen, maar wat zijn kuipplanten eigenlijk en waarom moet dit?

Meerderjarig, maar niet winterhard

Kuipplanten zijn meerderjarig, maar ze overleven de Nederlandse winters niet. Daarom zetten we deze planten vaak in potten of kuipen. Zo kunnen we ze naar binnen halen, wanneer de temperatuur lager is dan 5 graden. Snoei deze planten altijd voor u ze naar binnen haalt, zodat ze weer mooi gaan bloeien in een warmer binnenklimaat.

[page-break]

Subtropische planten

Kuipplanten zijn vrijwel altijd subtropische planten. Dit is ook de reden dat ze niet buiten kunnen blijven staan tijdens de winter. Door de kou zullen de planten afsterven. Voorbeelden van kuipplanten zijn: oleander, abutilon, datura, fuchsia, vetplanten, bougainville en laurier. Haal deze planten zeker naar binnen in de winter. Er bestaan echter ook winterharde kuipplanten, voorbeeld hiervan zijn: dwergconiferen, buxus en rozen. Heeft u deze planten in potten staan? Ze zullen de winter gewoon overleven!

[page-break]

De ideale overwinterplek

U kunt uw kuipplanten het best laten overwinteren in een vorstvrije serre en u kunt ze eventueel ook naar een gehuurde winterruimte bij een kweker brengen. De planten kunnen ook gewoon overleven in uw woonkamer, maar de beste overwintertemperatuur ligt tussen de 5 en 10 graden. Plaats de planten dus liever op een iets koudere zolderkamer of in een kas.