Vind jouw tuincentrum

Do It Yourself Planten Terrarium

Het planten terrarium is een idee van de Brit David Latimer. En in 1960 maakte hij dan ook zijn eerste planten terrarium. Hij zaaide een plantje in een bolvormige glazen fles en gaf deze regelmatig water. Na twaalf jaar stopte hij met watergeven en hij sloot de fles volledig af met een kurk. Zijn verwachtingen kwamen uit: er ontstond een mini-ecosysteem en de plant bleef in leven! De plant houdt zichzelf nog steeds in leven door zelf zuurstof te creëren en de lucht vochtig te maken. Zo voedt de plant zichzelf. Hier is wel licht en warmte voor nodig. Probeer nu zelf ook dit te gekke experiment uit!

Benodigdheden

  • Glazen pot of fles met een dop of kurk; kies voor een brede opening.
  • Steentjes
  • Actieve houtskool
  • Potgrond
  • Een plant of meerdere kleine plantjes
  • Mos

[page-break]

Stap 1

Maak de pot/fles schoon en vul deze met een laagje steentjes van een paar centimeter dik.

Stap 2

Bedek de steentjes met een laagje houtskool van een paar centimeter; maak de houtskool zo klein mogelijk.

[page-break]

Stap 3

Vul de pot/fles met potgrond. Zorg voor genoeg grond om de plantjes in te kunnen planten, maar hou wel wat groeiruimte over.

Stap 4

Plant de plant of plantjes in de potgrond en versier de overige ruimte met leuke steentjes en mos.

[page-break]

Stap 5

Giet wat regenwater in de pot/fles en laat hem vervolgens een week zonder dop/kurk staan. Zet de pot wel op een lichte plek; anders gaat het niet werken. Houd de grond de eerste week goed in de gaten, want deze mag niet te nat of te droog zijn. Sluit na een week de pot. Met warm weer kunt u de pot af en toe even laten luchten. Doe dit ook wanneer het de verkeerde kant op dreigt te gaan.