Vind jouw tuincentrum

Helleborus is dé tuinplant van december

Hoe kan het ook anders: de tuinplant van de maand december is de Kerstroos, oftewel Helleborus. Als alle andere planten een winterslaap houden fleurt deze plant uw tuin en humeur op met mooie witte bloemen. De plant bloeit van november tot en met maart. Van sneeuw of vorst gaan de takken iets hangen, maar daarna zal de kerstroos weer stralen.

Diverse soorten Helleborus

Waarschijnlijk wist u niet dat er meerdere soorten Helleborus bestaan. Uw tuincentrum verkoopt deze maand:

  • Helleborus niger. Deze wordt het meest aangeboden in december. Het is een polvormende, groenblijvende vaste plant. Deze Helleborus heeft trosjes witte bloemetjes en kleine donkere blaadjes. Er zijn verschillende cultivars van deze soort, zoals ‘Christmas Carol’, ‘Dafine’, ‘Jushua’ en ‘Shining Star’.
  • Helleborus Orientalis. Deze soort wordt ook wel de Oosterse Kerstroos genoemd. De bloemen van deze Kerstroos zijn niet wit, maar geel, roze, donkerpaars of gespikkeld.

Natuurlijk zijn deze Kerstrozen verwerkt in leuke creaties, zoals hangende mandjes.

De rol van Helleborus in de geschiedenis

Wist u dat de volksnaam ‘Kerstroos’ uit een oude legende komt? De Kerstrozen groeiden in deze legende uit de tranen van een meisje dat geen geschenk had voor het kindje Jezus in Bethlehem. In de Middeleeuwen koesterden de mensen de Helleborus, omdat ze geloofden dat de plant boze wintergeesten uit de buurt hield. Helleborus staat symbool voor pionieren en overleven. Oorspronkelijk groeit de plant in de bossen van Zuid- en Midden-Europa en West-Azië.

[page-break] 

Kerstroos combineren

De Helleborus is leuk te combineren met rode en witte patio-Cyclamen, kerststerren en leuke kerstaccessoires. Als u de Kerstroos liever in de tuin zet, dan is het misschien een idee om een leuke schaal te versieren met sierhout, heide, mos en eventueel kleine lichtjes of lantaarns.

Verzorgingstips

  • Helleborus staat graag beschut, maar toch een beetje in de zon. Als de plant helemaal in de schaduw staat, dan zal deze geen bloemen produceren.
  • Als de bladeren slap gaan hangen, moet u watergeven. Binnen een paar uur staat de plant dan weer mooi te stralen. Over het algemeen geeft u de Helleborus als woonplant twee keer per week water.
  • Geef de Helleborus geen water als het vriest, want dan verbruikt de plant bijna niets.
  • Geef eens in de twee weken wat plantenvoeding om een mooie bloei te bevorderen.

Veel plezier met deze mooie plant voor binnen én buiten!

©Bloemenbureauholland