Waarvoor wordt een adsorptiedroger gebruikt in de tuinbouw?
Bij een adsorptiedroger denk je misschien in eerste instantie aan de bouwsector. Daar staan deze apparaten vaak continu te draaien om de grond droog te maken zodat er gebouwd kan worden. Maar deze machines worden ook in de tuinbouw gebruikt en wel voor verschillende toepassingen. Uiteraard gaat het dan in alle gevallen om professioneel gebruik.
Bollen en zaden drogen
Bij de teelt van bloembollen gaat het niet om de bloem die de bol voortbrengt maar om de bloembol die uiteindelijk wordt geproduceerd. In de Nederlandse bollenstreek trekken de eindeloze velden met tulpen in het voorjaar veel bekijks. Maar na een paar weken worden alle bloemen gestopt waarna de rest van de plant zal afsterven. Vervolgens worden de bollen uit de grond gehaald om te worden verkocht. Dat gebeurt niet meteen, want de bloembollen moeten eerst goed drogen. Als dat niet gebeurt dan gaan ze rotten en worden daardoor waardeloos. Het drogen van bloembollen gebeurt onder andere met adsorptiedrogers. Ook zaden worden extra gedroogd om te voorkomen dat ze vroegtijdig gaan ontkiemen of net als de bloembollen, gaan rotten en schimmelen.
Droge lucht in kassen
In kassen waar planten of fruit en groente worden gekweekt gaat het vaak om hoge temperaturen. Dat betekent dat er ook veel vocht vrijkomt. Om de kwaliteit van de lucht optimaal te houden kan een adsorptiedroger worden ingezet om de luchtvochtigheid te beheersen. Dit kan ook condensvorming op de bladeren van planten voorkomen of in ieder geval beperken. Al met al moet een zo ideaal mogelijke situatie worden gecreëerd om de planten zo goed mogelijk te laten groeien. Vooral bij gevoelige planten die hoge eisen stellen aan hun omgeving luistert dit erg nauw. Kwekers doen er dan ook alles aan om het klimaat in de kas zo optimaal mogelijk te laten zijn. Soms wordt in een kas CO2 toegevoegd aan de lucht via een verbrandingsproces. Dit wordt gedaan om de groei van planten te stimuleren. Soms is het nodig om dit gas te drogen. Daarvoor kan een adsorptiedroger worden ingezet.
Moderne adsorptiedrogers
Vroeger draaiden adsorptiedrogers op een dieselmotor. Dat zorgde voor uitstoot van stikstof. Nu staan planten erom bekend dat ze stikstof uit de lucht kunnen filteren, maar voorkomen is natuurlijk beter. Daarom begon KAESER Kompressoren met de ontwikkeling van drogers die gebruik maken van een elektromotor. Daardoor zijn ze veel schoner en dus minder schadelijk voor de omgeving. Deze machines worden inmiddels op grote schaal toegepast in kassen. De machine kan rechtstreeks op het lichtnet worden aangesloten, maar deze drogers worden soms ook gevoed met een accu die vervolgens weer moet worden opgeladen. Omdat tuinders toch al veel stroom gebruiken als ze weken met kassen, is het natuurlijk van groot belang dat de machines zo zuinig mogelijk zijn met energie. Dit is dan ook een speerpunt van de producenten, die de komende jaren voortvarend zullen doorgaan met het verbeteren van hun producten.