Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Het verschil tussen schimmels in huis en groene aanslag in de tuin

Veelal wordt gedacht dat de groene aanslag die soms ontstaat op tegels en tuinmeubelen hetzelfde is als de schimmels die zich kunnen vormen binnenshuis, bijvoorbeeld in de badkamer of rond de vensters. Het zijn echter verschillende biologische processen die aan deze twee hinderlijke vormen van aanslag ten grondslag liggen. Ook de wijze waarop je de betreffende oppervlakken dient te behandelen om af te rekenen met deze verschijnselen, verschillen van elkaar.

Schimmels zijn schadelijk voor de gezondheid

Wanneer zich in huis schimmels vormen, heeft dat meestal te maken met onvoldoende ventilatie. Een schimmel is in feite een soort hele kleine paddenstoel, die vooral goed gedijt op vochtige warme plekken. Dit verklaart ook meteen waarom we schimmelvorming vaak zien in badkamers. De warme stoom die tijdens het douchen vrij komt, maakt de wanden en het plafond vochtig. Wanneer we dan de ruimte vervolgens nat achterlaten zonder een ventilatiesysteem in werking te stellen, zal het vocht enige tijd aanwezig blijven en kunnen schimmels gaan groeien. Je kunt het beste direct schimmel verwijderen nadat je die hebt ontdekt. Wacht je te lang, dan zijn overal in je huis al schimmelsporen verspreid en kunnen ook daar schimmels ontstaan.

Groene aanslag veroorzaakt door algen

De groene aanslag in je tuin wordt veroorzaakt door kleine algen. Die gedijen goed op plaatsen waar de zon niet schijnt en waar vocht blijft staan. In dat opzicht is dus een parallel te trekken met de schimmels; ze houden van vocht. De groene kleur van algen wordt veroorzaakt door het bladgroen, dat algen nodig hebben om koolstofdioxide om te zetten in zuurstof. Wij je die groene aanslag verwijderen van je tuintegels of meubilair, dan kun je hiervoor een krachtige en effectieve spray aanschaffen. Beter is het natuurlijk om die hinderlijke groene aanslag te voorkomen, maar dat is een lastige klus. Een goede afwatering in de tuin helpt in elk geval wel, want dat voorkomt dat er plassen water op de tegels blijven liggen. Dichte begroeiing verwijderen om direct zonlicht meer ruimte te geven is ook een goed idee. 

Autotroof en heterotroof

Dat schimmels en algen totaal andere verschijnselen zijn, valt al op te maken uit de categorie waarin ze worden ingedeeld. Algen zijn autotroof, hetgeen inhoudt dat ze zelf organische stoffen opbouwen uit anorganische stoffen. Schimmels daarentegen zijn heterotroof, zij bouwen hun organische stoffen op uit andere organische stoffen.