Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Hoeveel invloed heeft de grootte van een tuin op jouw hypotheek?

Bij de aanvraag van een hypotheek speelt de waarde van je woning een grote rol. Op basis van de woningwaarde, je inkomen en bijvoorbeeld schulden wordt bepaald of de woning volledig gefinancierd kan worden middels een hypotheek. In de basis kun je niet meer lenen dan de woning waard is. Uitzondering hierop is bijvoorbeeld een nieuwbouwwoning, waarbij ook een nieuwe keuken of badkamer meegefinancierd wordt in het bouwdepot. De woningwaarde wordt bepaald door een combinatie van de grond en hetgeen daarop gebouwd is. Ook de tuin speelt mee! Zowel qua grond, als ook qua inrichting. In dit artikel lees je er meer over. 

Tuin kan de waarde van een woning verhogen

Vergelijk een tuin welke voorzien is van bestrating, met een tuin waarin ook een aantal borders en bijvoorbeeld een jacuzzi is opgenomen. Het spreekt voor zich dat de tweede tuin meer waarde zal hebben, dan de eerste tuin. Is het niet vanwege de jacuzzi, dan is het wel vanwege het feit dat je hier zelf weinig meer aan zal hoeven te doen. Daarbij is het eenvoudiger om een tuin volledig te bestraten, dan een bestraatte tuin alsnog te voorzien van planten. Een fraai ingerichte tuin kan er zodoende toe leiden, dat de woning meer waard is. Dit heeft invloed op de hypotheek die je voor de woning aan kunt vragen. 

Berekenen of je een woning kunt betalen

Online vind je verschillende tools, die je helpen te bepalen of je een woning kunt betalen. Wat is mijn maximale hypotheek? Welke factoren hebben invloed op het bedrag dat ik bij een hypotheekverstrekker kan lenen? Enzovoorts. Houd er hierbij rekening mee, dat deze tools een indicatie geven van je maximale hypotheek. Vraag een gesprek bij een hypotheekadviseur aan voor een nauwkeurige berekening. Op basis van je maximale hypotheek kun je berekenen of je de woning kunt bekostigen. Mogelijk moet je een deel van de woningwaarde zelf inleggen, omdat je maximale hypotheek te laag is. 

Tuin vernieuwen bij het verkopen van je woning

Mocht je een woning verkopen, dan kan het lonen om de tuin voor de verkoop hiervan op te knappen. Het is verstandig dit altijd eerst met een makelaar te overleggen. Een investering in de tuin moet immers wel worden terugverdiend bij de verkoop hiervan! Soms kun je de tuin middels kleine aanpassingen een veel mooiere uitstraling geven. Makelaars kunnen je hierin adviseren.