Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Is uw tuin goed verzekerd?

Lange dagen in de zon, genieten van de mooie bloemen en planten om u heen en een lekkere barbecue om de dag af te sluiten: in uw tuin beleeft u het allemaal. Voor veel mensen is de tuin daarom ook een dierbaar stukje van hun huis. Helaas wordt er niet altijd aan gedacht dat ook tuinen verzekerd kunnen worden. Dat is jammer, want tuinen zijn kwetsbaar op het gebied van diefstal en brandschade. Maar welke delen van uw tuin kunt u allemaal verzekeren?

Zonwering

Houdt u de zon tegen met behulp van luifels, rolluiken of een afdak? Dat zorgt natuurlijk voor meer woongemak, maar u moet er meestal ook een flinke investering voor doen. Daarom is het zonde wanneer uw zonwering beschadigd raakt tijdens een brand. Gelukkig kunt u dit onderdeel van uw tuin meestal wel verzekeren. Het is alleen de vraag onder welke verzekering dit valt. Doordat de zonwering aan het huis is bevestigd, zou dit onder de opstalverzekering vallen. Toch rekenen de meeste verzekeraars uw zonwering onder inboedel. Sluit u dus een nieuwe inboedelverzekering af? Controleer dan of deze ook uw zonwering vergoedt.

Barbecue

Lekkere gerechten maken boven een gloeiend hete barbecue: het is voor veel mensen een favoriete bezigheid in de zomer. Helaas zijn barbecues ook ontzettend brandgevoelig. Ieder jaar worden er meerdere branden gestart door een barbecue die niet goed in de gaten wordt gehouden of die wordt omgestoten. Helaas wordt schade door dit soort ongelukjes niet vergoed. Wordt de barbecue gestolen? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken, want in dat geval valt de barbecue wel gewoon onder de inboedelverzekering. Het kan wel zijn dat uw verzekeraar bepaalde eisen stelt aan de plaatsing van de barbecue. Zo wordt een gestolen barbecue meestal alleen vergoed als deze in een afgesloten tuin staat.

Meubels en accessoires

Kwalitatieve tuinmeubelen en accessoires kunnen prijzig zijn. Daarom is het maar al te fijn dat deze spullen ook gewoon onder de inboedelverzekering van uw woning vallen. In principe geldt dat alles wat in uw tuin staat, ook verzekerd wordt in het geval van diefstal. Dit geldt dus niet alleen voor grote spullen zoals meubilair, beelden en fonteinen, maar ook voor kleine zaken zoals was die buiten aan het drogen is. Ook hierbij geldt dat de tuin wel goed moet worden afgesloten om in aanmerking te komen voor een vergoeding.

Bloemen en planten

Bloemen en planten zorgen voor sfeer en gezelligheid in uw tuin. Het zou daarom zonde zijn wanneer ze beschadigd raken tijdens een brand. Tegenwoordig bieden steeds meer verzekeraars pakketten aan waarbij ook deze schade vergoed kan worden. Houd er echter wel rekening mee dat dit niet geldt wanneer de schade veroorzaakt wordt door extreem weer, zoals een zware hagelbui. Het is ook niet mogelijk om de kosten te vergoeden wanneer bloemen en planten vertrapt worden tijdens een inbraak of in het geval van vandalisme. Het is dus goed om de voorwaarden te controleren.