Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Kies verstandig en wees bewust van je tuinverlichting

Heb je net je tuin helemaal opgeknapt en opnieuw ingericht met stijlvolle plantenbakken en nieuwe planten? Daar wil je natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Ook als het vroeg donker wordt, of als je 's zomers nog laat in de tuin zit. Om sfeer aan je tuin te geven, is tuinverlichting een mooie aanvulling op je tuininrichting. Het geeft net dat beetje extra om alle elementen tot zijn recht te laten komen, zeker in als het donker is. Maar tuinverlichting een paar uur laten branden, kost natuurlijk ook energie. Met led tuinverlichting kun je energiezuinig ook 's avonds van je tuin genieten.

Energiezuinige led tuinverlichting

Als je led tuinverlichting vergelijkt met traditionele lampen, zoals bijvoorbeeld de gloeilamp, dan is de led lamp een stuk zuiniger in het verbruik, namelijk 90%. Bovendien is het aantal branduren van led verlichting een stuk langer, zodat je ook minder vaak de lamp hoeft te vervangen. Behalve dat dit kosten scheelt, is het ook nog eens beter voor het milieu omdat je minder afval hebt. Dit maakt dat het aantrekkelijk is om te kiezen voor led tuinverlichting. Of je het nu een hele avond lang als sfeerverlichting aan hebt of alleen maar gebruikt als functionele verlichting als je in het donker door de tuin loopt. 

Led verlichting in de tuin

Geef extra sfeer aan je tuin met led tuinverlichting

De led tuinverlichting kun je in alle soorten verlichting krijgen. Wil je een sfeervolle lamp bij het terras, zodat je niet alleen bij de deur voldoende licht hebt, maar ook op een late zomeravond gezellig op een warm verlicht terras buiten kunt zitten? Kies dan voor een aantal wandlampen die je op de muur van je huis of de schutting aanbrengt. Deze kies je in de stijl die bij je past, bijvoorbeeld van zwart grafiet of een ronde vorm met glas. Langs het tuinpad breng je bijpassende verlichting aan, in de vorm van een priklamp of een grondspot. Afhankelijk van het type dat je kiest, kun je deze lampen zelf op een bepaald punt van het pad op de tuin richten. Heb je een vijver of een opvallende plant in je tuin waar je graag de aandacht op wilt vestigen? Ook hiervoor zijn spotjes verkrijgbaar.

Kies het juiste type led verlichting

De led tuinverlichting is natuurlijk gemaakt om buiten te gebruiken. Daarom kun je ervan uitgaan dat de lampen weerbestendig zijn. Toch is het goed om bij de aanschaf van de led tuinverlichting in de gaten te houden dat ze ook werkelijk kunnen hangen of staan op de plek die je in gedachten hebt. Er zijn namelijk lampen spatwaterdicht voor overdekte buitenruimtes. Deze kun je goed onder een carport of bij een overdekt terras hangen. Heb je een lamp die spatwaterdicht voor buiten is, dan is er geen enkel probleem om deze ledverlichting te gebruiken voor verlichting van het tuinpad, aan de rand van de waterpartij of in de plantenbak. Tot slot is er ook nog een type verlichting dat geschikt is om onder water te branden. Maar dat kan maximaal dertig minuten. De verschillende soorten led tuinverlichting kun je herkennen aan IP-waardes, zoals IP20, IP44 en IP65. IP44 is de meest gebruikte waarde voor led tuinverlichting en dus spatwaterdicht voor buiten.