Vind jouw tuincentrum

Laurier is de balkonplant van 2019

De laurier is uitgeroepen tot balkonplant en wij begrijpen helemaal waarom! De plant heeft mooi donkergroen blad met trosjes witte bloemen. Het is een winterharde plant, waardoor uw balkon er altijd vrolijk zuidelijk uitziet.

Waarom de laurier?

Wij overtuigen u van de schoonheid van de laurier. Er zijn drie redenen om deze plant op uw balkon te zetten:

  • De witte bloemetjes worden later ovale bessen en de laurier heeft dus altijd een andere uitstraling.
  • Het bladgroen ziet er bijzonder uit, met een lichte nerf die als een veer in het blad te zien is.
  • Laurier is een sterke plant, die weinig verzorging nodig heeft. De plant overleeft de zwaarste herfststorm.

Bent u al overtuigd?

De zuidelijke uitstraling van de laurier

De laurier geeft u het gevoel dat u ergens aan de Middelandse Zee op het strand ligt. Er zijn varianten met vrolijke kronkelstammen en varianten met een keurige, rechte stam. De laurier is in allerlei vormen te snoeien, zoals een bolvorm, kubusvorm, piramidevorm en cilindervorm. Wat ook leuk is voor op het balkon: de laurier is als groene pilaar verkrijgbaar. Hier kunt u een groene afscheiding mee maken.

Koken met laurier

Laurier komt ook heel goed van pas in de keuken. Het geeft bijvoorbeeld een heerlijke smaak aan goulash, hachee, soepen en stoofschotels. Het laurierblad zelf is niet lekker om te eten, het gaat om de smaak die het blad afgeeft. Haal het dus wel uit het eten voor u het serveert. Laurier maakt deel uit van ‘bouquet garni’. Dit is een kruidentuintje van twee takjes peterselie, één takje tijm en één laurierblad. 

[page-break] 

Alles over de laurier

De laurier is dus een prachtige plant, maar er gaat ook een hoop symboliek schuil achter deze zuiderse schoonheid:

  • Laurier staat symbool voor moed en overwinning. Helden kregen vroegen natuurlijk een lauwerkrans om het hoofd. Deze werd gemaakt van laurierblad.
  • Tiels als baccalaureaat en poet laureaat (diploma’s) zijn ook afgeleid van de symboliek van de laurier. Een diploma halen is natuurlijk ook een soort overwinning.
  • Kent u de uitspraak ‘op zijn lauweren rusten’? Dit betekent genieten en de luxe hebben om niets te doen. De uitspraak wordt vaak ironisch gebruikt voor luie mensen.

De laurier laten stralen

Laurier is een prachtige balkonplan, vooral met de juiste verzorging. De plant kan prima in de volle zon staan, maar gedijt ook in halfschaduw. Er is een risico dat laurier in pot omvalt. Kies daarom een stevige pot en klei-achtige grond. Dan valt de plant niet zo snel om. Geef genoeg water; de kluit mag altijd wat vochtig zijn. Voeg tussen april en september iedere maand een scheutje plantenvoeding toe aan het water. In juni mag de plant worden bijgesnoeid, in de vorm die u mooi vindt. Pak de laurier in de winter in als de temperatuur onder de 5 graden Celsius zakt.

U koopt de laurier deze maand bij een tuincentrum bij u in de buurt. Veel plezier met deze prachtige balkonplant!

©BloemenbureauHolland