Vind jouw tuincentrum

Potlelie is woonplant van de maand maart!

En de woonplant van maart is… potlelie! Lilium is een echte blikvanger, want de bloemen zijn prachtig en kleurrijk. Wat ook mooi meegenomen is, is dat de plant heerlijk ruikt. Er zijn heel veel kleurenvariaties: rood, geel, oranje, roze en pasteltinten. Er zijn zelfs tweekleurige varianten. Het blad van de potlelie groeit langs de gehele steel.

Waar komt de lelie vandaan?

De eerste lelie groeide in China en deze variant komt nog altijd voor in Korea, Japan en delen van Siberië. De lelie heeft zich verspreid via de Kaukasus naar de Balkan, Alpen, Europa en Amerika. Een lelie in het wild groeit meestal in een bossige omgeving of op grasland. Lelies groeien uit bloembollen en er zijn meer dan honderd soorten. Het is een kruidachtige plant. Dit betekent dat er geen stam, stengels of takken aanwezig zijn die jaarlijks dikker worden. Het assortiment potlelies groeit. Er zijn tegenwoordig ook soorten met ronde bladeren en een lichte geur.

Hoe verzorg je de potlelie?

  • Door de plant koeler neer te zetten, rekt u de bloei. De plant kan dan twee á drie weken in bloei staan.
  • Lelie houdt zeker niet van felle zon, maar wel van veel licht.
  • Laat de kluit niet uitdrogen en geef dus regelmatig water.
  • Verwijder de uitgebloeide bloemen, zodat alle energie naar de levende delen van de plant kan gaan.
  • De bol is op als deze één keer rijkelijk heeft gebloeid, maar u kunt hem dan in de tuin planten.

Potlelie inspiratie

De potlelie is ook heel geschikt als terrasplant. Zet de plant gezellig op de tuintafel neer en geniet van de mooie kleuren! Potlelies passen in ieder interieur. Heeft u een strakke woonstijl? Combineer de potlelie dan met een matte pot. Houdt u van chique? Kies dan voor een zilveren of gouden pot. Houdt u het allemaal liever wat losser? Er zijn ook originele potten van stof te verkrijgen of potten in pasteltinten. De potlelie staat ook heel leuk in een mand. Al is het dan misschien een mandlelie geworden.

Haal de potlelie deze maand bij een tuincentrum bij u in de buurt!