Vind jouw tuincentrum

Sproeitips voor droge periodes

In deze droge periode staat er natuurlijk één taak in hoofdletters bovenaan uw to do list: de planten watergeven. Een keertje vergeten kan in tijden van droogte namelijk al funest zijn voor uw planten. Wij hebben wat tips op een rijtje gezet.

Wanneer watergeven?

Geef uw planten nooit water op het heetste moment van de dag, wanneer de zon het hoogst staat. Het water zal dan namelijk verdampen, voordat het de wortels van uw planten bereikt heeft. Sproei liever in de ochtend en avond.

Sproeien

Het is niet aan te raden om uw planten iedere dag een beetje water te geven. Het water bereikt dan namelijk nooit de dieper gelegen wortels. Sproei daarom eens of meermaals (bij droogte) uw planten voor een langere tijd. Houd er wel rekening mee dat niet iedere plant van natte voeten houdt.

Sproeien met regenwater

Door al dat sproeien gaat uw waterrekening ook flink omhoog. Zonde eigenlijk, als u bedenkt dat het soms met bakken uit de lucht komt vallen. Sproeien met regenwater is milieuvriendelijker én beter voor uw planten, omdat er nauwelijks kalk inzit. Door regenwater in natte periodes op te vangen in een regenton, heeft u in droge periodes genoeg om mee te sproeien.

Water besparen

Naast het gebruik van een regenton zijn er ook andere manieren om water te besparen:

  • Ga niet meteen sproeien als de bovenlaag van de grond droog is, maar check eerst even hoe het zit met de onderlaag. Is deze nog vochtig? Dan is watergeven nog niet nodig.
  • Maak een dijkje rondom dorstige planten, die u bijvoorbeeld net hebt geplant. Het water loopt dan niet snel weg.
  • Bedek de grond tussen de planten met een laag grasmaaisel, houtsnippers of cacaodoppen.
  • Zet dorstige planten in grond die niet snel uitdroogt.

Sproeien wanneer u op vakantie bent

Als u aan het genieten bent van uw welverdiende vakantie kunt u natuurlijk niet steeds even langs huis gaan om de planten te sproeien. Gelukkig kunt u tegenwoordig allerlei watergeefsystemen installeren, zoals een sproeisysteem met een timer erop. Zo zien uw planten er bij thuiskomst even stralend uit als uzelf!

Planten in pot

Heeft u ook planten in pot in de tuin of op het balkon of terras staan? Deze planten hebben wat extra aandacht nodig, vooral als ze de hele dag in de volle zon staan. Deze planten moeten iedere dag water krijgen. Geef planten in pot die in de schaduw staan twee of drie maal per week water.