Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Tuinieren met kinderen

De vakantie is het ideale moment om lekker met de kinderen de natuur in te trekken. Maar je hoeft natuurlijk niet ver weg als je een mooie tuin hebt. Tuinieren met kinderen stimuleert ze om naar buiten te gaan. Daarnaast vinden ze het leuker om groentes te eten wanneer ze deze zelf hebben verbouwd.

Goed voor de gezondheid

Door de iPad, televisie, spelcomputer en smartphone is de kans groot dat jouw kind een stuk meer tijd binnen doorbrengt dan dat jij vroeger op deze leeftijd deed. Het is erg belangrijk dat je jouw kind stimuleert om naar buiten te gaan. Uit onderzoeken naar de invloed van de natuur op onze gezondheid blijkt dat de natuur alle zintuigen prikkelt, ontspannend werkt en kinderen uitdaagt om de creativiteit en verbeelding te gebruiken. Kinderen zouden zich na een dagje in de natuur zelfs beter kunnen concentreren op school. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen waarde aan de natuur blijven hechten. Door ze bijvoorbeeld te betrekken bij het laten groeien van een plantje, is de kans groter dat ze actie willen ondernemen om diezelfde natuur in de toekomst te redden. Kijk bijvoorbeeld ook samen naar energieleveranciers en leg je kinderen het belang van groene stroom uit en waarom je op je energiegebruik moet letten. Jong geleerd is immers oud gedaan.

Waar komt eten vandaan?

Tuinieren is een uitstekende manier om kennis te maken met de werking van de natuur. Maak met de kinderen een klein moestuintje waar je een aantal groenten zaait, zodat jullie straks uit eigen tuin kunnen eten. Mocht je geen tuin hebben maar de natuur toch naar de kinderen willen halen, kan je dit ook op het balkon in grote bakken doen. Kinderen die weten waar hun voedsel vandaan komt maken ook op latere leeftijd nog gezondere keuzes dan kinderen die denken dat bonen in een pot groeien. Leuke gewassen voor de kinderen zijn onder andere sla, radijsjes en tomaatjes. Je kunt sla kopen als plantje, zodat jullie niet zo lang hoeven te wachten, of als zaadjes. Radijsjes leveren al zeer snel resultaat aangezien de zaadjes ontkiemen binnen drie tot tien dagen, gevolgd door een zeer kort groeiseizoen van twintig tot dertig dagen. Je kunt deze gewoon planten in juli.

Een eigen plekje

Wanneer jij het leuk maakt voor de kinderen vinden ze het super gaaf om hun eigen plantjes te verzorgen, onkruid te wieden, water te geven en te kijken hoe de plantjes groeien. Maak ook een lekker hoekje in de tuin waar de kinderen kunnen ontspannen. Leg bijvoorbeeld kussens op de grond en span een schaduwdoek tussen de bomen, zodat de kinderen net als de volwassenen een eigen zithoekje hebben. Hang wat gezellige verlichtingssnoeren op zodat het ook op de lange zomeravonden, wanneer ze wat langer mogen opblijven in de vakantie, een heerlijk plekje is.