Vind jouw tuincentrum

Tuinplant van de maand maart: Hedera

Wie is er niet gek op de Hedera (klimop)? Deze originele plant bedekt een saai schuurtje of muurtje, waardoor uw tuin er een stuk groener uitziet. Deze bodembedekkende of klimmende bladheester is winterhard en dus groen in elk seizoen. Hedera-soorten groeien erg snel, maar u houdt ze makkelijk in het geheel. De Hedera doet ook nuttig werk als bodembedekker, want zo krijgt onkruid geen kans; een decoratieve tuinhulp dus!

Waarom de Hedera?

Wat maakt de Hedera nou zo bijzonder? Ten eerste natuurlijk dat de plant winterhard is en u er dus altijd van kunt genieten. De naam komt van een oeroude Indo-Europese klank die staat voor ‘pakken’ en ‘grijpen’. Dat is precies wat de hechtwortels van de Hedera doen. Hedera staat symbool voor eeuwig leven. De plant speelt een grote rol in de biotoop van een tuin. Vogels en insecten nestelen zich bijvoorbeeld graag tussen het groen. Hedera verrijkt de kringloop. Hedera komt al voor in oude Keltische en Germaanse legenden. De plant wordt dan neergezet als beschermer, geluksbrenger en hoopgever. Hedera vormt uitstekende isolatie tegen warmte en kou. Het groen van de Hedera zal u er in de winter aan herinneren dat het vanzelf weer voorjaar wordt. In het wild kan de plant wel 25 tot 30 meter hoog klimmen.

[page-break]

Soorten Hedera

Diverse soorten Hedera zijn geschikt voor de tuin:

  • De groenbladige H. hibernica. Deze Hedera heeft grote bladeren en is dus heel geschikt voor bodembedekking of afscheidingen.
  • H. colchica heet meer leerachtig blad. Deze Hedera krijgt mooie bloemen die bijen aantrekken en daarna zwarte bessen.
  • Hedera helix is de meest voorkomende soort. Er bestaan soorten met verschillende bladvormen en kleuren, zoals groen, wit of goudachtig.
  • Hedera helix is meer struikvormig en ook deze Hedera geeft na de bloei mooie zwarte bessen.
  • H. canariensis heeft grote bladeren met een witte bladrand. Dit ziet er erg mooi uit. Deze Hedera is niet geheel winterhard.

[page-break]

Een Hedera kopen

Let bij het kopen van een Hedera op de volgende zaken:

  • De potmaat en het aantal ranken of de dikte van de plant moeten in verhouding zijn.
  • Beschadigd of gesmet blad; dan is de plant vaak verkeerd opgeslagen of getransporteerd.
  • Spint; te herkennen aan een grijsverkleuring van het blad. Hedera is hier gevoelig voor.

[page-break]

Verzorgingstips

Zet de Hedera niet in de volle zon. De plant gedijt op schaduwrijke en lichte plekken. De grond mag niet te droog zijn, maar te veel water zal de Hedera ook zeker niet goed doen. Sproei de plant regelmatig wanneer deze beschut groeit. Dit helpt tegen het ontstaan van spint. Geef Hedera eens in de maand wat plantenvoeding en snoei in het late voorjaar en in het najaar.