Vind jouw tuincentrum

Tulpen in januari!

De tulp is dé kickstarter van het jaar. Een bosje tulpen zorgt ervoor dat het voorjaar zo uw woonkamer binnenkomt. Een tulpenkweker geeft de bollen een kunstmatige winterperiode en verhoogt dan de temperatuur in de kas. Hierdoor denken de tulpen dat het voorjaar is en gaan ze alvast bloeien. Hierdoor kunt u al vroeg van de tulp genieten!

Waar komt de tulp vandaan?

U had het misschien niet verwacht, maar tulpen zijn inheems en komen uit Iran, Afghanistan en Kazakstan. Nomaden brachten de bollen naar Turkije en daar werden ze immens populair. Ottomaanse sultans droegen de tulp zelfs op hun tulband. De naam ‘tulp’ is dan ook afgeleid van het Perzische ‘tulipan’. Dit betekent tulband. Nederland is tegenwoordig de grootste leverancier van tulpen.

Tulpen in alle kleuren

Er bestaan inmiddels zo’n 600 cultivars van de tulp. De bloemen zijn meestal één kleur, maar er bestaan ook soorten met vlammen, gekleurde strepen en gekleurde randjes. Er bestaan enkel- en dubbelbloemige cultivars, parkiettulpen, leliebloemige tulpen en nog veel meer bijzondere tulpen. Genoeg te kiezen dus!

Verzorgingstips

  • Tulpen groeien hard, kies dus een diepe vaas
  • Maak de vaas goed schoon en vul deze vervolgens met koud kraanwater
  • Voeg snijbloemenvoedsel toe aan het water
  • Snijd de stelen tot 3 cm schuin af en verwijder ook de onderste bladeren. Deze mogen het water namelijk niet raken.
  • Plaats de vaas niet in de tocht of zon of bij de verwarming. Tulpen staan graag zo koel mogelijk. Zet de vaas ook niet naast de fruitmand.
  • Houd het waterniveau goed in de gaten, want tulpen zijn waterslurpers.
  • Hangen uw tulpen slap? Snijd ze dan opnieuw af en draai ze in stevig papier. Laat de tulpen een uurtje in het water staan en ze zullen weer keurig overeind staan.