Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Vijver aanleggen in april

April is een goede tijd om uw vijver aan te leggen en wat is er nu leuker dan dit zelf te doen? U moet wel eerst beslissen wat voor vijver u wilt. Wilt u alleen planten in uw vijver of ook vissen? En wat voor vissen wilt u daar dan in?

Bepaal wat voor vijver u wilt

De soort vijver die u voor ogen hebt, bepaalt de diepte van de vijver, maar ook wat u in uw vijver kunt zetten:

  • In een gemengde vijver kunt u beter geen plantenetende vissen doen, zoals Koi of andere karperachtigen.
  • Een plantenvijver is maximaal 80 tot 100 cm diep terwijl een Koi vijver minstens 150 cm diep moet zijn. Weet dus wat voor vijver u wilt voordat u begint.

Een vijver aanleggen kan op verschillende manieren. U kunt een voorgevormde kunststof vijver kopen. Die is wat duurder, maar het is makkelijker deze vijver te plaatsen. Nadeel is dat u beperkt bent in de vorm en maat. Kiest u voor vijverfolie dan bent u vrij om de vorm en grootte zelf te bepalen. U moet dan wel rekening houden met plantdieptes etc.

Tips voordat u begint

  • Kies een goede locatie: zorg dat uw vijver niet de hele dag in de zon ligt, anders is de kans op een algenplaag groot. Let er ook op dat er niet te veel bomen in de buurt staan: afvallende bladeren moeten zoveel mogelijk vermeden worden. Of zorg dat u in uw vijver een skimmer plaatst die deze bladeren goed af kan voeren.
  • Kies de juiste grootte: grotere vijvers zijn makkelijker in balans te krijgen dan kleine vijvers. Daarnaast kunnen de kosten hoog oplopen wanneer u het evenwicht in een kleinere vijver wilt handhaven.
  • Kies de juiste vorm: vermijd grillige vormen. Water kan in hoeken stil gaan staan en een kweekplaats voor parasieten vormen. Kies liever voor vloeiende lijnen. Dan kan het water goed stromen en gaat vuil zich minder snel ophopen.

Uitgraven van de vijver

Een vijver bestaat over het algemeen uit verschillende dieptes. Dit heeft te maken met de benodigde diepte van de waterplanten die u in uw vijver wilt. Dus plan van te voren wat u in uw vijver wilt hebben!

  • Uitgraven: graaf uw vijver per plateau uit. Eerst graaft u het minst diepe plateau helemaal uit, daarna gaat u naar de diepere lagen.
  • Graaf 10cm dieper dan nodig, omdat u klapzand op de horizontale vlakken moet aanbrengen.
  • Als u uw waterplanten niet in vijvermanden gaat planten, maar in vijveraarde dan moet u nog 10 tot 15 cm extra diepte rekenen.
  • Zorg dat u alle uitstekende wortels, stenen en dergelijke verwijderd. Die kunnen het folie beschadigen en een lek veroorzaken.
  • Breng een laag klapzand aan op de horizontale stukken en druk het stevig en glad aan. Strijk de bovenrand van de vijver exact waterpas.
  • Bereken hoeveel vijverfolie en beschermend doek u nodig hebt. Zorg dat u extra hebt zodat u de randen mooi af kan werken.
  • Leg eerst het beschermingsdoek op de bodem van de vijver. Volg daarbij de vorm van de vijver zoveel mogelijk en verzwaar de overlapping tijdelijk. Nog niet afsnijden!
  • Leg de vijverfolie ook over de bodem, probeer dit zo glad mogelijk te doen en volg de plateaus zo goed mogelijk. Met vijverfolie lijm kunt u de stroken vijverfolie aan elkaar lijmen. De randen die over de vijverrand liggen verzwaar u terug.
  • Nu kunt u de vijver gaan vullen. Gewoon kraanwater is prima geschikt. Noteer de waterstanden van de meter voor en na het vullen, dan weet u gelijk hoeveel water er in uw vijver zit.
  • Graaf een geul van 15 cm diep rond de hele vijver. Leg het vijverfolie hier doorheen en snij het af op de juiste lengte. Dan gooit u de geul weer dicht en camoufleert u de rand van de vijver.

Aankleding van uw vijver

Nu bent u klaar voor de aankleding van uw vijver. Zet de vijverplanten op de goede diepte in uw vijver en kijk hoe u het er uit vindt zien. Vergeet ook niet om een pomp en filter te installeren (en eventueel een bodemdrain). De installatie van een pomp is niet heel moeilijk. De pomp legt u op het diepste gedeelte en het punt waar het water terugstroomt moet zo ver mogelijk van de pomp af liggen.

Wacht nog minimaal 6 weken voordat u vissen in uw vijver doet, omdat de vijver eerst nog een natuurlijk evenwicht moet bereiken en de planten nog moeten gaan groeien. Bij nieuwe vijvers is het ook niet vreemd dat er algen in komen te groeien. Verwijder de algen gewoon en zorg dat u de hardheid en zuurgraad van het water controleert en indien nodig bijstelt.

Lees ook ons artikel over het bijhouden van uw vijver!