Vind jouw tuincentrum

Vijveronderhoud in april

Nu u uw tuin goed onder handen hebt genomen kan de vijver natuurlijk niet achterblijven! April is een goede maand om uw vijver een goede voorjaarsbeurt te geven. Hebt u nog geen vijver? Een vijver kan een echte eyecatcher zijn in uw tuin; als u graag een vijver wil is dit hét moment om er een aan te leggen!

Maak uw vijver klaar voor de zomer!

De simpelste manier om uw vijver klaar te maken voor de zomer in april is eigenlijk om alle voorbereidingen die u voor de winter getroffen hebt ongedaan te maken. Zo kunt u deze maand onder andere de vijverpomp terug aanzetten. Verder kunt u:

  • Planten langs de waterkant voorzichtig afknippen. Zo ziet uw vijverrand er weer netjes uit, maar let wel op dat u de folieranden van uw vijver niet beschadigt.
  • Uw vijver inspecteren op beschadigingen en die repareren. Dat moet met een goede vijverfolie niet heel moeilijk zijn.
  • De vijver schoonmaken. Pomp zoveel mogelijk water uit uw vijver in een grote bak. Hier doet u uw waterplanten en vijvervissen ook bij. Schep dan alle bagger van de bodem van uw vijver af. Daarna kunt u uw vijver vullen met water en uw vissen en planten terugzetten.
  • De waterplanten verpotten. Wanneer u merkt dat uw planten niet meer zo groeien als voorheen kan het zijn dat ze een grotere pot nodig hebben. Verder is het handig om dode bladeren en oude resten van uw waterplanten af te knippen.
  • Uw vijverplanten snoeien en vermeerderen. April leent zich uitstekend om uw vijverplanten te snoeien en te vermeerderen. U kunt dan gelijk ook uw planten bemesten, zodat ze weer goed kunnen groeien en bloeien.
  • Nieuwe planten in uw vijver planten. Zuurstofplanten houden het water van uw vijver helder.

Vergeet uw vissen niet

Wanneer het water warmer is dan 12 °C kunt u uw vijvervissen naar behoefte voeren. Kijk goed naar hoe uw vijvervissen er uit zien. Hebben uw vissen rare plekken of zweren? Dan is het slim om uw vissen met een medicijn te behandelen.