Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Vijverplanten: ze zijn nodig

De rol van waterplanten in een vijver is zeer belangrijk. Ze houden het water namelijk helder door alle aanwezige voedingsstoffen op te nemen. Zo blijft er niks over voor algen. Verschillende soorten waterplanten vervullen verschillende rollen in uw vijver. Dankzij waterplanten kunt u dus genieten van alles wat er zich onder het wateroppervlakte van uw vijver afspeelt en de planten zelf zien er natuurlijk ook mooi uit!

Zuurstofplanten

Bekende zuurstofplanten zijn waterpest, glanzend fonteinkruid, gedoornd hoornblad, bronmos en aarvederkruid. Zuurstofplanten leven volledig onder water. Ze nemen hun voedingsstoffen dus op uit het vijverwater en geven zuurstof ook weer direct af aan het vijverwater. U hoeft niet zuinig te zijn bij het planten van zuurstofplanten. Het zijn namelijk de belangrijkste planten in uw vijver. Daarnaast kunnen de planten bij veel regenval afsterven. Het water wordt dan namelijk te zacht voor zuurstofplanten om te overleven. Zorg dus altijd voor genoeg zuurstofplanten, anders wordt uw vijverwater troebel! Qua onderhoud kunt u aan bemesting doen. Voor plaatselijke bemesting van zuurstofplanten zijn speciale groeibollen ontwikkeld.

[page-break]

Drijfplanten

Drijfplanten groeien ook onder omstandigheden waarin zuurstofplanten niet groeien. Daarom zijn dit erg handige planten voor in de vijver! Drijfplanten nemen voedingsstoffen op uit het vijverwater, maar gaswisseling vindt plaats met de atmosfeer. Daarom zijn ze uitermate geschikt voor het helder maken van troebel vijverwater. U kunt kiezen voor winterharde drijfplanten, zoals waternoot en kroosvaren, maar waterhyacinth is ook een prima drijfplant.

Lelie-achtigen

Voor het biologisch evenwicht zijn lelie-achtigen planten niet noodzakelijk, maar ze zien er natuurlijk wel prachtig uit met hun grote bladeren en mooie bloemen. Zet wat kikkers uit en er ontstaat wellicht een sprookjesachtig tafereel! Bekende lelie-achtigen zijn de waterlelie, de gele plomp en de kaapse lelie.

[page-break]

Moerasplanten/oeverplanten

Moerasplanten/overplanten kunnen enkel dienen voor het aanzicht van uw vijver, maar ze kunnen ook bijdragen aan het biologisch evenwicht. Plaats de planten hiervoor in een helofytenflter. Dit is een moerasachtig deel van de vijver, waar het vijverwater doorheen wordt gepompt en waar moerasplanten  in staan. Als de planten gewoon los aan de oever van uw vijver staan, zullen hun wortels de voedingsstoffen alleen uit de aarde halen. Bekende soorten moerasplanten zijn de penningkruid, gele en paarse lis, dotterbloem, kalmoes en watermunt.

Ga snel aan de slag en creëer een gevarieerde vijver met een biologisch evenwicht!