Vind jouw tuincentrum

Wat te doen in de tuin in september?

Het is alweer september en dat betekent dat de nazomer is begonnen. De dagen worden weer korter en de eerste flinke regenbuien treden helaas ook weer aan. Maar gelukkig blijven de temperaturen vaak nog best aangenaam en dit maakt tuinieren een stuk leuker! Wat moet er allemaal in de tuin gebeuren in september?

[page-break]

Onderhoud uw gazon

September is dé maand om een nieuw gazon aan te leggen of uw gazon een opknapbeurt te geven. De zaden ontkiemen gemakkelijk, doordat de grond nog warm is. Daarom is dit ook een goed moment om lelijke plekken in uw gazon te herstellen door nieuw graszaad te strooien. Verder is het qua onderhoud belangrijk dat u veel blijft sproeien bij hoge temperaturen. Snoeien hoeft iets minder vaak dan in de zomer.

[page-break]

Welke planten moet u in de gaten houden?

Verlies uw rozen in september niet uit het oog! Deze bloemen bloeien namelijk nog best lang door. Het is belangrijk om regelmatig te snoeien, als u wilt dat uw rozen zo lang mogelijk mooi blijven. September is de laatste maand waarin nieuwe plantjes geplant kunnen worden! De grond is nu nog lekker warm, waardoor de plantjes nog goed genoeg kunnen wortelen voor de winter begint.

[page-break]

Welke planten snoeit u in de nazomer?

De volgende planten zijn deze maand toe aan een flinke snoeibeurt:

  • Notenbomen
  • Framboos
  • Klimhortensia
  • Coniferenhaag

[page-break]

Geniet van uw oogst!

Vergeet niet om al het gerijpte fruit in uw moestuin te plukken. Het zou natuurlijk zonde zijn als u de hele zomer voor niets hebt lopen zwoegen.

Vergeet ook uw vijver niet

Ook uw vijver moet even flink onder handen worden genomen. Waterplanten die te groot zijn geworden mogen gesnoeid worden en haal het kroos weg met een schepnet. Geef uw vissen genoeg te eten om ze klaar te stomen voor de winter.

[page-break]

Voorbereidingen voor de winter

Tref alvast de nodige voorbereidingen voor de winter. Maak de vogelhuisjes bijvoorbeeld alvast leeg en bewaar uw tuinafval, zodat er compost ontstaat.

Vergeet vooral niet te genieten van de laatste zomerse momenten in uw tuin. De meeste bloemen staan nog volop in bloei!