Vind jouw tuincentrum

Wereld Kattendag

Het is vandaag Wereld Kattendag! In Nederland en België is er nog vrij weinig aandacht voor deze dag, maar in veel andere landen is het een belangrijke dag. En terecht! Katten zijn lieve, knuffelige en trouwe beestjes. Wie eens een kat heeft gehad, blijft verliefd op deze dieren. Zet uw kat daarom vandaag eens in het zonnetje. Tuincentrum Overzicht trakteert de katten van België door middel van een aantal tips om hen nóg gelukkiger te maken.

Voedingsadviezen

Wanneer uw kat goede voeding krijgt, voelt deze zich gezonder en gelukkiger. Katten gaan er graag op uit om lekker te jagen en te spelen. Dit vergt veel energie en dat moet natuurlijk ook weer worden aangevuld. De meeste katten laten duidelijk merken wanneer ze honger hebben door klagelijk te miauwen. Maar wat is nou goede voeding voor uw kat?

  • Ten eerste is het belangrijk dat de voeding van uw kat genoeg vlees bevat. Katten zijn vleeseters en hebben dan ook mineralen, vitaminen en vetzuren nodig. In veel soorten kattenvoer zit een te laag percentage vlees, omdat de brokjes worden opgevuld met granen. Dit gebeurt ook vaak bij bekende merken. Controleer altijd goed of het voer van uw kat wel genoeg vlees bevat. Hoe hoog het percentage vlees precies moet zijn, is per kat verschillend. Er zijn ook katten die een te hoge hoeveelheid eiwitten niet goed kunnen verwerken. Vraag uw dierenarts om advies.
  • U kunt er ook voor kiezen om uw kat rauw vlees te geven. Dan weet u zeker dat deze genoeg vlees binnenkrijgt en dat er geen stoffen zijn toegevoegd.
  • Geef uw kat nooit alleen blikvoer of natvoer te eten. Dit bestaat namelijk voor maar liefst 80% uit water en er worden allerlei stofjes aan toegevoegd om het aantrekkelijk te maken voor de kat. Katten die alleen maar blikvoer eten, hebben voedingsstoffen te kort.
  • Heeft u kittens? Deze zullen de eerste vier tot vijf weken moedermelk drinken bij de moederkat. Daarna kunt u hen niet meteen kattenbrokjes geven, omdat deze wat te groot zijn. Ze kunnen er in stikken! Combineer natvoer met kattenmelk en geef na een tijdje kittenbrokjes, die zijn zachter. Geef volwassen katten gescheiden te eten. Als zij het kittenvoer eten, kunnen namelijk darmklachten ontstaan. Dit komt door de grote hoeveelheid voedingsstoffen die de kittenbrokjes bevatten.
  • Katten hebben geen groenten nodig, omdat ze geen koolhydraten nodig hebben. Wilt u uw kat toch groenten voeren? Kook het dan eerst, want rauwe groenten kan een kat niet verteren.

[page-break]

Bescherm uw kat tegen de warmte

Het is een hele warme en droge zomer. Katten kunnen vrij goed tegen warmte, omdat het van oorsprong woestijndieren zijn. Ze halen hun vocht vooral uit prooidieren, zoeken koele plekjes op, slapen overdag veel, transpireren via de voedzolen en wassen zichzelf koeler. Katten houden zichzelf dus redelijk koel, maar er zijn dingen die u kunt doen om ze te helpen. Speelt u elke dag even met uw kat? Doe dit niet te lang als het warm is. Katten hebben hun energie dan namelijk hard nodig. Airco is altijd aangenaam voor katten, een ventilator iets minder. Katten halen hun vocht dus vooral uit hun voeding. Koop op warme dagen dan ook voeding waar veel vocht in zit. Soms denken baasjes dat het een goed idee is om hun kat toe te dekken met een natte handdoek. Doe dit niet! De vacht wordt dan namelijk vochtig, gaat broeien en hierdoor ontstaat oververhitting. Een natte handdoek onder het lichaam kan wel; op de voetenkussentjes en buik van de kat. U kunt uw kat ook aaien met vochtige handen. Zorg altijd voor genoeg drinkplekken in en om het huis en houdt de toegang tot de koelste plekken in huis vrij. Geef uw kat geen ijs!

De leukste kattenspeeltjes

U kunt ze beter even verstoppen tot het weer wat minder warm is, want katten zijn er dol op: kattenspeeltjes. Wij hebben er 5 voor u geselecteerd:

  • Hengel met beestje eraan
  • Een simpele muis
  • laserlampje
  • Speeltunnel
  • Chase the ball

Grijp deze dag aan om heerlijk wat tijd met uw kat door te brengen. Veel plezier!