Vind jouw tuincentrum

Internationale Dag van het konijn: Waarom gedraagt mijn konijn zich zo raar?

Op zaterdag 22 september is het de Internationale Dag van het konijn. Tijd om uw lieve konijn eens lekker in het zonnetje te zetten! Naar aanleiding van deze dag geven wij u graag wat nuttige informatie over het gedrag van konijnen. Het beter begrijpen van uw konijn kan de band tussen u en het diertje namelijk versterken.

Gelukkig

Het liefst ziet u uw konijn natuurlijk helemaal gelukkig zijn. Doe er alles aan om hem deze houding aan te laten nemen: op zijn rug of zij liggen met de poten in de lucht en soms zelfs de ogen gesloten. Waar wordt een konijn eigenlijk gelukkig van? Lekker eten, veel aandacht en kriebelen door zijn vacht!

Slaperig

Als uw konijn als een bal gaat zitten, de poten optrekt, de oren laat rusten en zijn ogen beginnen dicht te vallen, dan is deze toe aan een dutje. Laat het konijn lekker met rust, zodat ie er na zijn powernap weer tegenaan kan.

Aandacht

Soms vindt uw konijn het tijd voor een heerlijke borstelbeurt. Hij zal dan rechtop gaan zitten, zijn gewicht naar zijn achterpoten verplaatsen, de voorpoten strekken en de oren omhoog laten staan. Vaak kijkt het konijn u ook nog eens vragend aan: “wordt het niet tijd om me te borstelen?” Als uw konijn honger heeft doet deze vrijwel hetzelfde, maar steekt ook nog zijn neus hoog in de lucht. Soms vraagt uw konijn om aandacht door plat op de grond te gaan liggen en zich onderdanig te gedragen. Een lekkere aai- of borstelbeurt is dan op zijn plaats. Schudt uw konijn na het aaien of borstelen met zijn oren? Waarschijnlijk zijn er dan haren in de oren gekomen en veroorzaakt dit jeuk.

Gevaar in de buurt!

Als uw konijn zich bedreigd voelt, zal hij zich eerst oplettend gedragen. Het konijn leunt dan achterover, beweegt zich niet, gaat wat rechtop zitten en maakt kauwende bewegingen. Als er echt gevaar dreigt stamt het konijn met zijn achterpoten en schiet weg om een verstopplek te vinden.

Enthousiast

Ook konijnen kennen enthousiasme. Ze laten dit zien door met hun oren te schudden en een kleine hups te maken. Soms betekent dit ook dat het konijn zin heeft om te spelen.

Irritatie

Soms vindt het konijn iets niet zo leuk of aait u bijvoorbeeld net op een pijnlijke plek. Het konijn laat dit dan aan uw weten door krachtig tegen uw hand, been of voet te duwen. Als u net gestopt bent met aaien, kan het juist betekenen dat het konijn wil dat u nog even doorgaat. Een konijn dat echt heel erg geïrriteerd is, zal je de rug toekeren.