Vind jouw tuincentrum

Sleeping Beauties zijn tuinplanten van de maand januari

In januari zijn de meeste planten in uw tuin nog bezig met het houden van een winterslaap. Er zijn echter een paar pareltjes die wat eerder ontwaken om voor een mooi schouwspel te zorgen. Vooral als er een laagje sneeuw op de gekleurde en sierlijke takken van deze planten ligt, ziet het er magisch uit. Er gebeurt al vroeg heel veel in deze planten en ze bloeien vroeg en wel vier seizoenen lang. We hebben het hier over Sleeping Beauties!

De Sleeping Beauties

Maak kennis met de sprookjesachtige Sleeping Beauties:

  • Viburnum; dit is een bladhoudende ‘sneeuwbal’. Hij bloeit met witte schermen en krijgt mooie staalblauwe bessen. De bladeren zijn grof en de bloemen robuust, waardoor de plant opvalt in uw tuin. Sommige soorten bloeien al wat vroeger in de winter en andere juist wat later.
  • Pronkklokje; Dit is een mooie sierheester met klokjesachtige witte, roze of rode bloemen. Soms zijn al deze kleuren gemixt in een bloemencocktail! De hoofdtakken hebben een gelaagde groeiwijze, waardoor het geheel er rustig en stijlvol uitziet.
  • Kornoelje; De meeste kornjoelsoorten komen al vroeg in bloei als naaktbloeier en geven pas later blad. Cornus alba en C. sanguinea hebben mooie gekleurde takken in het rood, geel, oranje of zwart.

[page-break]

Waar komen de planten vandaan?

Kornoeltje groeit van oorsprong in Europa, Azië en Noord-Amerika, terwijl Viburnum wat zuidelijker groeit in gematigde en subtropische streken en op het noorderlijk halfrond. Pronkklokje komt uit de oostelijke Himalaya en groeide ook in China en Japan.

Verzorgingstips Sleeping Beauties

De Sleeping Beauties zijn jaarrond decoratief en makkelijk. De kleurkeuze is rijk. Zet de planten in de volle zon of in halfschaduw. Plant ze lekker diep, zodat ze goed kunnen wortelen. Ze hebben echt de ruimte nodig om te groeien. Houd dus wat ruimte vrij om de plant heen. Viburnum en pronkklokje staan graag in humusrijke, zure grond die niet te droog is en kornoelje groeit goed in iedere grondsoort. De planten vinden het fijn om eens per jaar bemest te worden, daar gaan ze weer mooi van groeien. Alleen kornoelje moet af en toe gesnoeid worden. Anders wordt de plant wel erg hoog. U kunt het best snoeien in maart of na de bloei.