Vind jouw tuincentrum

Tips voor het aanleggen van een moestuin

Niets te doen deze zomer? Leg een moestuin aan! Het verzorgen van een moestuin is een leuke bezigheid en uw moeite betaalt zich uit in heerlijke verse groenten. Maar waar moet u nou eigenlijk op letten bij het aanleggen van een moestuin?

Bepaal de ligging van uw moestuin

Het bepalen van de ligging is het belangrijkste punt bij het aanleggen van een moestuin. Leg de moestuin nooit in de schaduw. Kies een plek die minstens zes uur per dag zon krijgt. Zorg er ook voor dat de grond vlak is en iets afloopt, zodat regenwater weg kan lopen.

 

[page-break]

Moestuin indelen en zaaien

Zorg altijd dat er genoeg ruimte zit tussen de verschillende bedden: minstens 30 centimeter. Zo kunt u gemakkelijk schoffelen, zaaien, onkruid wieden en oogsten. Een hoofdpad kan ook handig zijn! Inzaaien doet u altijd als de oppervlakte droog en kruimelig is. Vergeet niet eerst te schoffelen! Verschillende zaden moeten op een verschillende manier worden gezaaid. Hoe groter de zaden, hoe dieper ze bijvoorbeeld in de grond moeten worden gestopt. Plant de zaadjes niet te dicht bij elkaar. Planten hebben groeiruimte nodig. Druk na het zaaien de grond aan en maak de grond nat. Pas op dat de zaden niet wegspoelen! Het makkelijkste is om in rijen te zaaien. Trek een geultje en maak die na het zaaien weer dicht.

Beginnersgroenten

Begin niet te moeilijk! De ideale groenten om mee te beginnen zijn sla, aardbeien, courgette, wortel, radijs, spinazie en snijbiet. U hoeft deze groenten enkel water te geven en het onkruid te wieden. Vogels en insecten liggen natuurlijk altijd op de loer. Vergeet dus niet om een netje over uw moestuin heen te spannen!