Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Rijpe vruchten in september

In de maanden September of Oktober, als de vogeltrek op zijn volle gang is hangen de struiken vol met bessen. Voor de vogels is dit een lekkernij omdat er suikers, zetmeel en niet te vergeten vruchtvlees in zit. Voor de plant of boom is het ook belangrijk, want de vogels verspreiden op deze manier ook nog hun zaden. Dit voor nieuwe aanwas.

De juiste oogsttijdstippen verschillen sterk per soort. Steenvruchten zoals pruimen, abrikozen en perziken rijpen na de pluk niet na; die moet u dus voldoende rijp plukken. Hetzelfde geldt voor druiven en andere besvruchten. Pluk ze als ze eetrijp zijn. Appels en peren zijn wel vruchten die na het plukken nog narijpen. De eerste appels en peren die rijp zijn, vallen vanzelf van de boom. Anderen kunt u plukken. Een rijpe appel of peer laat los als hij aan het steeltje omhoog wordt gebogen of iets gedraaid. U hoeft dus niet hard te trekken. Ook moet de kleur van de appels al passend bij het ras zijn. De appels en peren kunnen na het plukken nog redelijk lang bewaard worden. Vaak is het zelfs aan te raden om ze eerst nog even op te slaan voor dat ze gegeten worden. Te laat plukken geeft vruchten die niet houdbaar zijn.

Een aantal tips voor het bewaren van appels en peren:

  • Zorg dat ze op een koele maar vorstvrije plaats bewaard worden. Appels het liefst op een plek waar het 4-5 graden is en peren 0-1 graden. Denk bijvoorbeeld aan een donkere, enigszins vochtige kelder.
  • Bewaar alleen de gave vruchten
  • Onderscheid de grote vruchten van de andere maten. Grote vruchten kunnen namelijk minder lang bewaard worden.